Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A jó mentor gyémánttá csiszolja a tehetségeket

Inspiráló előadások a TALENTn Tehetségfórumon.

tehetségfórum talentn rendezvény

Ha a tanítvány készen áll, megérkezik a mester is - tartja a régi mondás, melyre nagyszerű példákat láthattunk november 5-én csütörtökön a Várkert Bazárban rendezett TALENTn Tehetségfórumon. Lelkes előadásokon ismerhettük meg a fiatal tehetség ezer arcát, a színes bemutatkozásokból pedig az is kiderült, milyen úton ébredtek rá izgalmas képességeikre, hogyan jutottak el a sikerhez mentoraik segítségével.

A tehetség fejlődése megállíthatatlan, még akkor is, ha nehéz életkörülmények között kell kibontakoznia. Az alig látó Lengyel Zsófia válogatott paratriatlonista és újságíró, kitartásának köszönhetően két nyelvvizsgát szerzett (emellett iskolai előadásokon is népszerűsíti a társadalmi elfogadás szemléletét). Zsófia szeretné, ha a magyar társadalom minél elfogadóbbá válna, és egy kis segítséggel, odafigyeléssel, akadálymentesítéssel a maga környezetében mindenki megkönnyítené a látássérültek, kerekes székben élők és siketek életét.

A mozgássérült Tóth Károly példaadó elkötelezettsége is a tehetség diadala.  A kerekes székben ülő Károly saját színdarabja részleteivel mutatta be egy mozgássérült fiatal életét, majd megható szavakkal beszélt arról, mennyire fontos „az életben álmodni, önmagunkban hinni és tenni terveink megvalósításáért”. Károly saját színházával, a tánccal szeretné elősegíteni, hogy az emberek nyitottabbá váljanak a fogyatékkal élők felé.

Balogh Tamás, a Balogh Tamás Quartet alapítójának dinamikus előadásából kiderült, hogy a jazz minden könnyűzenei műfaj őse, különösen alkalmas az improvizációra. A fiatal zenész kérésére egy önkéntes jelentkező három hangot játszott a zongorán, amiből a kvartett élőben komponált improvizatív jazzprodukciót.

A tehetség megédesíti az életünket: Magyarné Fekete Veronika designcukrász szerint a tortakészítés a kreatív kibontakozás lehetősége. Lelkesedésének köszönhetően a szenvedélye lett a szakmája. Alice Csodaországban stílusú tortájával hobbicukrász kategóriában fődíjat nyert az Iparművészeti Múzeum Sütnicake Tortafesztiválján. Később a Tortadíszítés magazin főszerkesztője lett, ahonnan korábban új szakmája alapjait tanulta.

A tehetség kimunkálásában tapasztalt szakemberek segítették a fiatalokat. Valódi „gyémántcsiszoló” mentorok támogatták a fiatalok fejlődését. Többek között Bozsik Yvett táncművész, koreográfus, Heal Edina, a Google Magyarország ügyvezető igazgatója és Dr. Beck György, a Vodafone Magyarország Zrt. elnöke egyengette tanácsadóként a tálentumok útját a siker felé vezető úton. Zsédenyi Adrienn, a népszerű énekesnő a zenei tehetségek mentorálásában vett részt. Zséda megosztotta velünk zenei ars poeticáját: fontosnak érzi, hogy a dalaiban értékes történeteket meséljen el, ezekkel szebbé tegye mások mindennapjait. Az énekesnő sok ösztönző segítséget kapott tanáraitól zenei fejlődése során, ezt a számtalan segítséget szeretné viszonozni mentori munkájával.  

A rendezvény végén online szavazás keretében választották meg a négy kategória leginspirálóbb előadóit. Az Innováció kategória legjobbja, Jeney Ákos vizuális kommunikátor már 16 évesen világrádiót alapított, egyedül tervezte meg a rádió weboldalának arculatát és szerkesztett műsorokat. A Miskolci Egyetem műszaki menedzser hallgatója önálló startup céget tervez kreatív tervei megvalósítására, barátaival izgalmas játékokat készít iOS és Android platformokra. Nagy álma egy saját vállalkozás, mely Kelet-Magyarország nemzetközi szintű kreatív központjává válhat.

A Tudományos kategória leginspirálóbb előadásain Dr. Tóth-Vajna Gergely és Dr. Tóth Vajna-Zsombor példája a bizonyíték arra, hogy az orvosi feladatok mellett is megvalósítható a munka és a zene kreatív kombinációja. Zsombor a Musica Florens barokk zenekar alapítója és karmestere, emellett kétszeres magyar párbajtőr bajnok. 2015 májusában tett mestervizsgát az amszterdami zeneakadémián, most a bázeli és a müncheni zeneakadémia posztgraduális képzéseire készül. Testvére, a gyermekgyógyász Gergely szeret rendszerben gondolkodni, ezt keresi a zenei harmóniákban és az emberi test gyógyításában is. Imádja a barokk zenét, a koncerteken szívesen mesél az embereknek a zenei stílusokról és az adott korról. A Musica Florens több mint 60 koncertet adott külföldön, az USA-ban, Hollandiában és Svédországban is felléptek.

„Egy remek ötlet akkor válik valósággá, ha valaki elkezd igazán hinni benne. Öleljük magunkhoz a káoszt, ne féljünk attól, hogy nem illünk bele a hagyományos művészeti kategóriákba, inkább alkossunk új filmnyelvi szabályokat”- biztatott minket kreatív gondolkodásra Kőszegi Tamás, a Művészet kategória legösztönzőbb előadója. A fiatal rendező az egyetemi vizsgák előtti „fénymásolási pániktól” ihletve úgy döntött: minden korábbi szabályt felülírva fénymásoló géppel készít filmet. A fiatal rendező bebizonyította, hogy létezik élet az élőszereplős és animációs filmek korábban kiaknázatlan határvidékén. Tamás olyan egyedülálló filmnyelvet és művészi utat választott, amivel az egész közönséget lenyűgözte.

Kőpataki Katalin pszichológus és meseíró lett a Társadalmi Érték kategória leginspirálóbb előadója. Katalin segítségével betekintést nyerhettünk egy aktuális társadalmi probléma, a munkafüggőség működésébe, mely könnyen okozhat örömre való képtelenséget, álmatlanságot és depressziót. A testünk működését bemutató hanganyagból azt is megtudhattuk, milyen sokkhatást élünk át az intenzív stressz során.

Köszönjük az inspirációban gazdag előadásokat és minden korábbinál nagyobb sikereket kívánunk a tehetségeknek!

0 Tovább

A stílus maga az ember

A reklámok és a divat világában sokat ér az egyediség. Horváth Dániel a legkeresettebb hazai férfimodelllek egyike, aki azt vallja: az énmárka tudatos építése, a folyamatos tanulás és a trendérzékenység kötelező elem az önérvényesítéshez. Nem San Francisco hipszternegyedében jártunk, hanem egy budapesti divatszalonban. Interjú, szőr mentén.

0 Tovább

Fricska Táncegyüttes: világhírűvé teszik a magyar néptáncot

A fiatalokból álló táncegyüttes egymás után zsebeli be az elismeréseket. Papp Gergely Bálint és Moussa Ahmed mondta el, mi a siker titka, és miért éppen a magyar néphagyományok mellett kötelezték el magukat.

Névjegy:
Moussa Ahmed, Papp Gergely Bálint és Papp Máté Bence 18 éve táncol a Gödöllő Táncegyüttesben. Hárman alkotják a Fricska Táncegyüttest.

A Fricska név játék: azt fejezi ki, hogy autentikus magyar néptáncot adnak elő modern köntösben. A magyar hagyományokat szeretnék divatossá és minél szélesebb körben népszerűvé tenni.

2014 szeptemberében váltak országszerte ismertté, amikor Guinness-rekordkísérletet hajtottak végre.
A három táncos egymást felváltva mindössze két perc alatt összesen 3937 leütést, illetve csapást ért el, ezzel ők a világ leggyorsabb néptáncosai. Michael Flatley rekordjában 35-ször koppintott 1 másodperc alatt. A Fricskában a legmagasabb számot, a másodpercenkénti 41 érvényes leütést Moussa Ahmed teljesítette. A világrekord kísérlet hitelesítését a Magyar Rekord Egyesület három tagja, köztük Sebestyén István elnök végezte.

Idén májusban a Britain’s Got Talent zsűrijét és közönségét nyűgözték le a tehetségkutató műsor előválogatásán. Augusztusban a IV. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon elnyerték a legjobb koreográfia díját.

- Mit tartotok eddigi legnagyobb sikereteknek?

- Amikor világrekordot állítottunk fel, sokan figyelni kezdtek ránk. Ennek a rekordkísérletnek részben az volt a célja, hogy a média figyelmét magunkra irányítsuk, és így azok is tudjanak rólunk, akikhez más formában nem jut el a néptánc.

Ezután kijutottunk Londonba a Britain’s Got Talent tehetségkutatóba, és erről megjelent egy videó, ami hárommillió megtekintést produkált a YouTube-on. Így még inkább reflektorfénybe kerültünk. E kettő hatásaként azt tapasztaltuk, hogy itt, Gödöllőn, és az ország más pontjain is sokan kezdtek el néptáncolni, és egyre több gyerek választja a néptáncot.

- Milyen volt a brit tehetségkutató műsor felvétele alatt a Dominion Theather színpadán állni?

- Szenzációs érzés volt az a pozitív visszajelzés, amit a London szívében található színházban kaptunk. Ez egy 1500 fős, impozáns és gyönyörű színház, lenyűgözött bennünket a profi szervezés, illetve az, hogy mindenki nagyon kedves volt, az egész show olajozottan működött. Óriási élmény. A videón nem látszik ugyan, de David Walliams megállította a felvételt, begombolta a zakóját, felállt a székből és személyesen lépett hozzánk gratulálni. Majd két méter magas, így szó szerint felnéztünk rá.

- Mennyi idő alatt és hogyan áll össze egy-egy műsorotok?

- Kiragadunk számunkra látványos elemeket a Kárpát-medence táncaiból és ezekből építjük fel a produkcióinkat. A Nemzeti Táncszínháztól a Békéscsabai Jókai Színházig számos helyen léptünk már fel. Utóbbiban az Orient című, nehezen meghatározható műfajú zenés-táncos színházi darabban szerepeltünk színészekkel és két zenekarral együtt. Hatalmas kihívás volt, mivel a 2-3 órás előadásban komoly szerepet vállaltunk.

Az a produkció, amit Londonba vittünk, 2-3 évig érlelődött. Miután kialakítjuk a koreográfiát – ez rendszerint két-három hónapot vesz igénybe-, érni hagyjuk, tartalmilag csiszoljuk, és folyamatosan húzunk belőle. Rövidebb műsoraink és egy órás, egész estés produkcióink is vannak.

- Akadnak nehézségeitek, ha érvényesülni szeretnétek?

- Nehézségekről nem nagyon beszélhetünk. Azonban a titok nyitja az, hogy rengeteget kell gyakorolni. A tehetségkutatókban (itthon és külföldön egyaránt) és a televíziós műsorokban meglehetősen színes a fellépők palettája, sok tehetséges magyar előadót láthatunk. Például a Britain’s Got Talent előző évadát a magyar Attraction árnyékszínház nyerte meg; szenzációs teljesítményt nyújtva.

Úgy gondoljuk, fontos, hogy milyen mértékben kötelezi el magát az ember a színvonalas, kiváló produkciók mellett. Ez határozza majd meg, hogy mit ér el pályája során. Emellett sokat számít az szakmai alázat. Nem csak itthon gyűjtünk inspirációt, hanem kijárunk Erdélybe is táncokat tanulni, hogy – saját szavunk járásával mondva – „anyanyelvi szinten” sajátítsuk el az adatközlőktől azokat a táncokat, amelyeket egyébként archív filmeken láthatnánk.

Az is fontos, hogy mindenki megpróbáljon tisztába lenni a saját képességeivel. Tudnia kell, miben jó, milyen stílus testhez álló számára és miben kell erősíteni magát. Mi is próbálunk fejlődni. Ha sikert aratunk egy produkcióval, azután nem szabad ebbe a sikerbe beleülni, hanem újabb kihívásokat kell keresnünk.

A Canale 5 olasz tévécsatorna meghívására részt vettünk az általuk szervezett tehetségkutatón október 17-én, erről felvétel is készült. Kifejezetten azt kérték, hogy a Londonban előadott produkcióval szerepeljünk. Ráadásul a Hungary’s Got Talentbe is hívtak bennünket.

Itthon két nagyobb fellépésünk is lesz idén, mindkettő a Művészetek Palotájában. Az egyik november 6-án Goran Bregovic koncertjén – ő maga kért fel bennünket arra, hogy szerepeljünk az előadáson. A másik a december 5-i Kortárs Néptánc Antológia című produkció lesz. Roppant fontos állomás ez a Fricska életében.

- Miért éppen a magyar néptáncot választottátok?

- Mert rengeteg erő és dinamika rejlik benne, nekünk pedig az a célunk, hogy ezt a generációnknak megmutassuk, ezt érzékeltessük számukra az előadásainkkal. Bár magyar néptáncosok vagyunk, modern táncelemekkel is dolgozunk. Az autentikus magyar néptánctól próbálunk valamennyire elrugaszkodni.

Nagy hatással volt ránk Michael Flatley, és az, ahogyan az ír néptáncot világhírűvé tette. Példaértékű a karrierje, minden táncos - különösen néptáncos - számára minta lehet. Az övéhez hasonló utat szeretnénk bejárni. Mi a magyar táncokat szeretnénk világhírűvé tenni, minél több emberhez eljuttatni.

0 Tovább

Útravaló kezdő vállalkozóknak: kezdd a stratégiával!

Szakértelemmel és minőségi szolgáltatással kezdődik, óriási nyereséggel végződik - ez a kirobbanóan sikeres vállalkozások forgatókönyve. A cégek javarésze jól átgondolt és precízen megvalósított üzleti stratégiával ér el anyagi sikereket, és emelkedik ki a versenytársak tengeréből. Cikkünkből kiderül, milyen lépésekkel indíthatunk be egy jól működő vállalkozást.

Üzleti tervezés a piaci jelenlét előtt.  Az új cégek többsége pár éven belül becsődöl. Azok a vállalatok aratnak sikert, akik már a cég „gyermekkorában” pontos stratégiával rendelkeznek vállalatuk működéséről. Tisztázzuk, mire vállalkozunk, milyen terméket és szolgáltatást szeretnénk eladni. Érdemes kutatást végeznünk, hogy kiderítsük, mekkora igény van a termékünkre jelenlegi piacon. A részletes üzleti környezetelemzésből megtudjuk, mennyire erősek a vetélytársaink, milyen árakkal dolgoznak az adott iparági szektorban. Egy előzetes piackutatással is sok problémát megelőzhetünk. A piackutatás átfogó képet ad a felvevőpiac nagyságáról, az emberek érdeklődéséről, a termékünk/szolgáltatásunk életképességéről is.

Körvonalazzuk, kiket szeretnénk megszólítani, kik lesznek a célcsoportunk tagjai – ugyanis csak az érdeklődésükre hangolt marketinggel érhetünk el eredményeket, adhatunk el minél több terméket. Mérlegeljük, mekkora megtérülésre számíthatunk az általunk befektetett összeggel. A történet pénzügyi dimenzióját részletekbe menően ismernünk kell, mert csak így lehetnek elképzeléseink a kiadások nagyságáról és a várható nyereségről.

Elemezzük erősségeinket és gyengeségeinket SWOT analízissel! Segítségével könnyebben mutathatjuk meg ügyfeleinknek cégünk erényeit, jelentősen javíthatunk a vállalat gyenge pontjain.  Az angol mozaikszó négy faktorral jellemzi cégünk lehetőségeit:

Strengths - Mik az erősségeink, miben vagyunk a legjobbak? Óriási előnyt kovácsolhatunk például az adott területen szerzett szakértelmünkből (az ügyfelek a specialistákban, egy adott terület ismert és elismert szakembereiben bíznak meg a legjobban).

Weaknesses - Miben vagyunk gyengébbek? Miben kellene még fejlődnünk? Az új vállalkozásokat például kevesen ismerik, ami komoly rizikót jelent. Már a cég beindítása előtt ki kell találnunk, milyen csatornákon váljunk népszerűvé.

Opportunities - Milyen lehetőségeink vannak adott piacon a célcsoportunkra vonatkozóan? Egy réspiacra való behatolás például remek lehetőségekkel kecsegtet, óriási versenyelőnyt jelent a piacon. 

Threats - Milyen veszélyek fenyegetik vállalunk működését? Ha például egy hozzánk sok tekintetben hasonló vállalkozás alacsonyabb árakkal jelenik meg a piacon, akkor érdemes átgondolni az árstratégiánkat.

Minél több tényezőt veszünk figyelembe, annál pontosabb prognózisokat fogalmazhatunk meg vállalatunk jövőbeli működéséről, annál kevésbé érhetnek minket kellemetlen meglepetések. Csökkentsük a minimumra a vállalatunkat veszélyeztető kockázatok számát, és máris megtettük az első lépést a siker útján. Ha túl sok rizikótényezőt találunk, akkor érdemes más piaci lehetőséget keresni, más célcsoportokat megszólítani.

Mi kell még a jól működő vállalkozás beindításához? Profi pénzügyi tervezés és a megfelelő marketingkoncepció kialakítása. Következő cikkünkből az is ki fog derülni, milyen további lépésekkel alapozhatjuk meg vállalkozásunk sikerét.

0 Tovább

A CNN is bemutatta a magyar fejlesztésű vízházat

Gutai Mátyás hosszú éveken át tervezte az épületet, amelynek érdekessége, hogy gyakorlatilag építőanyagként használja fel a vizet.

A víz tökéletes megoldás arra, hogy kellemes hőmérsékleten tartsa egy ház falait – ez az egyik vezérelve Gutai Mátyás építészmérnöknek. Cége, az Allwater mottója is ez: „A mi tégláink vízcseppek”. A fiatalember olyan hibrid épületet tervezett, amely mintegy építőanyagként használja a vizet. Folyadékpanel-rendszerében a szilárd elemekből álló falak belül üregesek, ezeket az üregeket pedig vízzel töltik meg. A ház falainak, mennyezetének és padlójának belső és külső rétege, valamint az üvegfelületek között is több centiméter vastagságban áramlik a víz.

Bár már korábban elkészült a tervekkel, 2014. augusztus 8-án vált a közönség előtt is ismertté Gutai Mátyás szabadalma. Ekkor mutatták be Kecskeméten a kiállítási darabot, a japán teaház méretű paviliont. Az Európai Uniós támogatással, a Tokiói Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem segítségével készült prototípus minden megoldást felvonultat az üvegsaroktól az üvegfalon át az üvegtetőig. Üvegfalai és nem átlátszó falai a bennük áramló víz révén fűtő- és hűtőtestként is funkcionálnak. Kialakításának köszönhetően e felületek a nap energiáját is képesek hasznosítani.

Gutai Mátyás 1980-ban született. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatója volt, amikor egy modern japán építészetről szóló szakkönyv annyira magával ragadta, hogy elhatározta: mindenképpen kijut a szigetországba. 2005-től japán állami ösztöndíjjal (MEXT) a Tokiói Egyetemen tanulhatott; 2010-ben fejezte be PhD tanulmányait, jelenleg a kínai Feng Chia Egyetem Építészeti Karának egyik tanára.

Tanulmányai alatt kristályosodott ki a vízház ötlete. Éveken át fejlesztette, míg a megvalósításra sor kerülhetett. A Tokiói Egyetem laborja, ahol dolgozni kezdett, elsősorban a fenntarthatósággal foglalkozott, így a hallgatók számára is ezt a témát tették kötelezővé. Természetesen a vízház is a fenntarthatóság szempontjai szerint készült.

 Az Allwater projektmenedzsere Gutai Mátyás volt gimnáziumi osztálytársa, jó barátja, Berényi Milán. A pályázatokért és a pénzügyekért felel.

Miért éppen a vizet választotta "építőanyagként" Gutai Mátyás? Mert az egész Földön rendelkezésre áll, nagy hőtároló képességgel rendelkezik, ráadásul átlátszó, esztétikus anyag. Mint azt egy interjúban elmondta, a vízház azon a felismerésen alapszik, hogy a magukra hagyott folyadéktömegek a hőmérsékleti különbségeket hatékonyan kiegyenlítik egymás között akár egy épület léptékében is. Ezt az energetikai modellt már a PhD-tanulmányai alatt elkészítette, és később a szabadalmába építette.

A vízháznak több előnye is van a hagyományos épületekkel szemben. Az első, hogy ez eddigi számítások szerint legalább 20 százalékos energia-megtakarítás érhető el ezzel az építészeti megoldással. További szempont, hogy a technológia segítségével nagyobb üvegfelületeket lehet kialakítani egy-egy épületen úgy, hogy nem lesz hőveszteség. A panelek pedig könnyen szállíthatók, mivel más építőanyagokhoz képest jóval kisebb a súlyuk a vízzel való feltöltés előtt. A negyedik előny, hogy viszonylag egyszerű összeszerelni a vízházat.

De talán a legnagyobb pozitívum, legalábbis Gutai Mátyás szerint, hogy ez a rendszer magas komfortérzetet biztosít az épületben tartózkodók számára. Miért? Mert a ház összes felülete azonos hőmérsékletű. És az sem utolsó szempont, hogy a zárt rendszerben keringetett víz nem válik szennyezetté, így nem károsítja a környezetet, a szilárd részek újrahasznosíthatók.

Az Allwater vízháza iránt többen is érdeklődnek, gyártói és befektetői oldalról is. Jelenleg a termék egy szegmensére koncentrálnak, a vízzel töltött üvegfelületek fejlesztésén dolgoznak, mivel úgy tűnik, ebbe az irányba tudnak előre lépni.

0 Tovább

TALENTn

blogavatar

A Tehetség lehetőség. Te miben vagy tehetséges? Mi segítünk, hogy valóra váltsd terveidet. Információk, tippek, történetek.

Utolsó kommentek