Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Intelligens rendszer óvja a testünket sportbaleset esetén

gerinc intelligens védelem

Súlyos és maradandó gerincsérüléseket akadályozhat meg a SPINE. A gerincstabilizáló rendszer ütés hatására 10 másodperc alatt szilárdul meg és tartja a gerincet a mentők kiérkezéséig. Egy magyar fiatalember, Iván Andor londoni csapata fejlesztette ki a figyelemre méltó találmányt.

Az extrém sport, és általában a sporttevékenység nem kockázatmentes. Számos helyzet adódhat, amikor a gerinc is megsérül, és az effajta sérülések nagy része súlyos. Márpedig a súlyos sérülések esetén csak akkor lehet 25 százalékos eséllyel elkerülni a maradandó károsodást, ha az orvosi segítség időben érkezik.

Ilyenkor az egyik legnagyobb probléma, ha a gerincsérülést szenvedett személyt megmozdítják, illetve puszta jó szándékkal nem szakszerűen látják el, mert ezzel még súlyosabb károkat lehet okozni. Ezen segíthet az intelligens gerincstabilizáló eszköz, az Egyesült Királyságban mesterképzésen részt vevő Iván Andor csapatának találmánya. 2014-ben mutatták be, és a külföldi sajtó is méltatta a fejlesztést.

A SPINE nem csupán eszköz, hanem komplett rendszer, amelyet a sportoló öltözékébe építenek.

„Különleges ruhát fejlesztettünk ki, egy alsó ruházatot, ami elhelyezhető a protektorok alatt. Ha balesetet szenvedünk, a ruha képes mérni az erőbehatás nagyságát és helyét. Ha gerincünk sérül, a hátsó rész megszilárdul, így a testünket azonos pozícióban tarja, míg az orvosi segítség meg nem érkezik.”

gerinc intelligens védelem

Így működik a SPINE

A sportolók a ruha alá veszik fel a mindössze 800 gramm súlyú speciális öltözéket, amely több rétegből áll.

Amikor ütés éri a testet, az egyik neoprén réteg érzékeli az erőbehatást. Ha az ütközés elér egy bizonyos küszöbértéket, ebben a rétegben UV LED-lámpák gyulladnak ki. A LED-ek optikai kábelhez csatlakoznak, UV érzékeny műgyantába vannak ágyazva. Ha erős, a gerinc épségét veszélyeztető behatás éri a nyomásérzékelő szenzorokat, a felgyulladó lámpák fényétől a zselés állagú műgyanta 10 másodperc alatt megszilárdul, és mintegy vázként tartja a gerincet.

A SPINE kommunikálni is képes: a rendszert mobiltelefonos alkalmazással kapcsolták össze. Így baleset esetén üzenetet küld a mentőknek a GPS koordináták megadásával.

Azért is különleges eszköz, mert átengedi a röntgensugarakat, Vészhelyzet esetén a ruha eltávolítása nélkül lehet felvételt készíteni a gerincről, úgy hogy az biztonságos helyzetben marad.
 

Honnan jött az ötlet, és kiknek köszönhető a SPINE? Iván Andor jelenleg Londonban tanul, az Imperial College és Royal College of Art-Innovation egyetem Design Engineering mesterszakán. Román hallgatótársa, Iulia Ionescu ötletét fejlesztették tovább a Sports Innovation Challenge  pályázatra. Mint azt az egyetemi honlapnak Ionescu elmondta, az alapötlet a sürgősségi szolgálatokkal folytatott beszélgetések során alakult ki. Ők hívták fel a figyelmet arra, hogy például a gerincvelő sérülésekor nehéz lokalizálni a pontos helyet, különösen akkor, amikor a sérült eszméletlen állapotban van. A tervezésben nem csak Iván Andor és Iulia Ionescu vett részt, hanem Carla Curtis-Tansley és Ammo Liao is. A pályázaton a három legjobb közé kerültek, és a helyezésért járó pénzből finanszírozták a további fejlesztéseket.

0 Tovább

Budapest Bakering - Tolj menő cuccot!

Budapest Bakering ring

A Budapest Bakering berobbant a fővárosi street food világába. A töltött, középen lyukas, bagelre emlékeztető karikákat rendkívül helyes, mini villamosról, troliról és buszról kínálják a nagy fazon árusok. Azonnal sikeresek lettek, ringes szelfiért tülekedő turisták, rengeteg cikk és fotó vitte a hírüket. Nem csak a ring nevű, saját fejlesztésű termékük vadonatúj. A BKV járműveire emlékeztető, kézzel tolható kocsik feltűnőek, összetéveszthetetlenek és annyira helyesek, hogy lehetetlen mosoly nélkül elmenni mellettük. A mosolytól pedig nagyon rövid az út az első ringig. Lendvai Ádám tulajdonos-innovátorral beszélgettünk.

Jártál Isztambulban?

Igen, abban a városban különösen sok helyen lehet ételt kínáló kézikocsikkal találkozni. Jártam ott és láttam ezeket. Ázsiában mindennaposak – és már Nyugat-Európába is elhozta őket a street food-láz. Nálunk még nem volt hasonló. Én nem csupán ennivalót szerettem volna kínálni. Olyasmit szerettem volna, ami jellegzetes, megjegyezhető és nagyon könnyen megszerethető. Így jött a mini villamos, busz és troli ötlete. Arról a nálunk érvényben lévő, szigorú szabályozás miatt elég gyorsan lemondtunk, hogy ezeken konyhát üzemeltessünk. Valami újra volt szükség.

És jött a ring...

Igen, a ring hasonlít a bagelre, de mégsem az. Teljesen egyedi, saját fejlesztésű, gazdagon töltött cucc, amiben fele/fele arányban van tészta és töltelék. Amellett, hogy nagyon finom, könnyen elcsomagolható és szállítható. Sokáig teszteltük az ízeket, kerestük a megfelelő pékséget és a megfelelő alapanyagokat. Kiváló minőségű sajtokkal, sonkával, napon szárított paradicsommal és hasonlókkal dolgozunk, a töltelékek közt van hagyományosabb és bátrabb is, mint például a kolbászos-aszalt gyümölcsös. Most jöttünk ki az istenien finom vegán, glutén- és laktózmentes ringekkel, amiket egy másik, speciális pékségben készítenek – ahol a legszigorúbb szabályozásnak megfelelően kizárólag gluténmentes termékeket gyártanak, hagyományos, fehérlisztes termékeket egyáltalán nem. Elég komoly sikerük van, mi magunk is nagyon szeretjük.

Ezek szerint ti magatok ötleteltek-terveztek-fejlesztetek, jelen vagytok minden fázisnál.

Valóban, a kocsik készítését komoly tervezési folyamat előzte meg. A BKV-járművek formája és színei adottak voltak, de ezen kívül figyelembe kellett vennünk a helyi szempontokat, az előírásokat is. A kocsik könnyen kezelhetőek, fürgék, hátulról egyszerűen lehet tolni és irányítani őket. Aprók, de minden elfér rajtuk: a ringeken kívül a mobil hűtő, kézmosó és akkumulátor is.

Budapest Bakering ring

Milyen volt a fogadtatásotok?

Mindenkinek nagyon tetszett, a retró járművek ugyanis kedves nosztalgiát ébresztenek az emberekben. Hamar hírünk ment, a kocsikat toló munkatársaink viharos sebességgel az utca sztárjaivá váltak, turisták fényképezkednek velük folyamatosan. A kocsik színéhez illő, ringes pólóban vagy pulcsiban vannak, az arculatot tudatosan nagyon következetesen használjuk. Összességében nem csak a kocsik helyesek, a ring finom, hanem az egész brand nagyon szerethető. Külföldről is élénken érdeklődnek utánunk, nemzetközi franchise rendszert tervezünk, így Zürichben hamarosan megjelenik az első helyi, kék színű, ringet áruló villamos.

Aki mindezek után megéhezett, hol juthat egy jó ringhez?

A hetedik kerületben lehet megtalálni a kocsikat. A http://www.budapestbakering.hu oldalon pontosan látható, hol állnak. A webes felületen látszik a kínálat, de egyetlen mozdulattal rendelni is lehet ringet, amit biciklis futár szállít házhoz, vagy akár odahívni a kocsit, ahol vagyunk. A jó programozás minden lehetőségét igyekszünk kihasználni: pontosan és azonnal látjuk és követni tudjuk a kocsik árukészletét, mozgását, a vásárlási szokásokat, így könnyebb tervezni és üzleti döntéseket hozni. Ezen kívül örömmel fogadunk felkérést rendezvényekre, céges bulikra, esküvőre, családi eseményekre is.

Olyannak tűnsz, akit állandóan hajt a gondolat és tele van tervekkel. Mi a következő lépés a Budapest Bakering életében?

A nemzetközi piacra lépés komoly határkő, ezen kívül itthon szeretnénk elkészíteni a következő kocsit, egy mini HÉV-et. Hamarosan a saját lakásomból átköltözik a cég egy irodába, lesz remízünk, ahová a kocsik aludni térnek minden nap, de tervezünk egy olyan éttermet-szórakozóhelyet is, ahol a vendégek maguk állíthatják össze kedvenc ringüket. Szeretnénk Budapest alakuló arculatához aktívan hozzájárulni, és talán nem túlzás a cél, hogy ha a turisták vásárolnak tíz képeslapot a városról, abból egy a Budapest Bakering valamelyik kocsija legyen. Szépen haladunk, rövid idő alatt kis, budapesti garázscégből sikerült nemzetközivé válnunk. Olyan franchise-ban gondolkodunk, ahol nem csak a helyes ötlet és az új termék származik tőlünk, de a nagyon alaposan kidolgozott, üzletileg átgondolt rendszerünk sikerre ítéli a Bakeringet bárhol a világon. Egészen biztosan fogtok még hallani rólunk!

0 Tovább

MagikMe – én is hadd játsszak veled!

MagikMe játszótér gyermek akadálymentes

Van egy angol kifejezés, amit nehéz egyetlen magyar szóval kifejezni: badass. Erőt sugalló, küldetéses és céltudatos emberekre használják, akikben van valami bátor, valami menő, valami újszerű és szokatlan. Az amerikai filmek egyik kedvenc karaktere, akik sok akadályt leküzdve a végén győzedelmeskednek. Akiknek a végén igazuk lesz – de odáig együtt izgulunk, hogy sikerül-e nem mindennapi elhatározásuk. Ilyen badass anyukák fogtak össze Budapesten, hogy létrehozzanak valamit, ami eddig még nem volt. Ez a MagikMe. Élő Fruzsina, a cég egyik ötletadója válaszol kérdéseinkre.

Mi a MagikMe?

Egy (vagy több) játék. Egy csapat. Egy küldetés. Olyan speciális, egyedi játszótéri eszközöket tervezünk, ahol a mozgássérült gyerekek együtt tudnak játszani a többiekkel.

Vagyis akadálymentesített játszótérre gondoltok? Nem létezik már ilyen?

Nem akadálymentesített játszótérre gondolunk. Valóban létezik például olyan játszótéri hinta, amit kerekes székkel lehet használni. Nagyon jó, de messze nem az igazi. Az elgondolásunk ettől merészebb, a hangsúly az együtt szón van. Amit mi terveztünk, azt a mozgásukban korlátozott gyerekek közösen használhatják társaikkal. Kerestük a hasonló példákat és nagy meglepetésünkre még külföldön sem találtunk ilyesmit. Az Egyesült Államokban például bőséggel léteznek csili-vili befogadó játszóterek, de azok közt is alig akad olyan játék, ahol a gyerekek együtt játszhatnak – pláne a kerekesszékből kiszállva. 

Honnan származik a MagikMe gondolata?

Az életből. A hétköznapjainkból. Három gyerekünk van, sok időt töltünk együtt és szeretünk játszótérre járni. Jancsi, a rangidős, mozgásában korlátozott, így bármennyire szeretne a testvéreivel játszani, nem mindig tudja ugyanazokat az eszközöket használni, mint ők. Ahhoz, hogy ne szigetelődjünk el, nekem szükséges őt húzni-vonni, mert olyan játszótéri eszközök nem léteznek, amit biztonsággal tudna használni. Szeretünk együtt lenni, de még jobb lenne mindenkinek, ha a kortárs csoporttal is időt tudna tölteni. Jancsinak és sorstársainak mindenképp – és hisszük azt, hogy a többi gyereknek is. Az igazi örömet a közös játék okozza.

MagikMe játszótér gyermek akadálymentes

Mennyi idő telt el az ötlettől a megvalósulásig?

Az ötlet és az igény adott volt. Először egy egész játszótérben gondolkodtunk. Azonban a játszótérgyártás nem egyszerű ügy, és ebben a témában mi nem voltuk korábban otthon. Fél év alatt gyúrtuk szakértővé magunkat, de az előkészítő szakasz olyan másfél évig tartott. Beszéltünk olyanokkal, akiknek volt tapasztalatuk, beleástuk magunkat a gyártás, a technológia és az engedélyeztetések sűrű erdejébe. Az viszonylag gyorsan letisztult, hogy elsőként egyetlen eszközt kellene csinálni. Volt, hogy kitaláltunk valamit, aztán kapásból kiderült, hogy nem lehet megvalósítani. A prototípus terve folyamatosan alakult, ahogy kezdtünk képbe kerülni. Tanácsot kértünk mérnököktől, gyógypedagógustól, gyógytornásztól. Végül elkészült a terv - ám a pénz hiányzott a megvalósításhoz.

Közösségi finanszírozással, internetes kampánnyal, rekordidő alatt sikerült előteremteni a prototípusra a pénzt. Mennyire bíztatok abban, hogy ez a módszer működőképes lesz?

Nagyon hittünk benne, de nem magabiztosan, hanem inkább optimista hozzáállással. Jól kitaláltuk a bemutatkozó filmünket és a kampányt, rengeteg ismerős beszállt és nagy erőkkel terjeszteni kezdték. De ilyen gyorsan ilyen szeretet- és rokonszenváradatra nem számítottunk. Az Indiegogo nevű oldalon kezdtük el a hozzájárulások gyűjtését, ami remek lehetőséget kínált közösségi finanszírozásra. Az indulótőke valóban hihetetlen gyorsan jött össze, valóságos sokkot kaptunk, ahogy láttuk meredeken emelkedni az összeget és egyre közelebb kerültünk a célhoz. Egyszerűen elmaradt a végén az a „hajrá”, amire számítottunk. Egy külföldi támogató a végén egy mozdulattal utalt 800 fontot és hirtelen vége lett a kampánynak, megvolt a pénz az első eszközre. Ez egy vicces és egyben felemelő pillanat volt.

Rendkívül tudatosan felépítettnek és jól átgondoltnak tűnik a kampányotok és a kommunikáció. Társadalmi ügyek esetén nem megszokott módon.

Valóban, erre igyekeztünk hangsúlyt fektetni, mert tudtuk, hogy ezen sok múlhat. A kampányoldalon és a filmen kívül van magyar és angol nyelvű honlapunk, Facebook-oldalunk és rendszeresen hírt adunk a MagikMe-ről a blogunkban is. Úgy gondoljuk, hogy nemzetközi érdeklődésre is számíthatunk, emiatt kezdettől nem csak magyarul jelenünk meg. Sok sajtós ismerősünk volt, akiket a kampány indulásakor értesítettünk, de sokan érkeztek a hullámokon is. Igyekszünk ezeket az értékes kapcsolatokat ápolni.

MagikMe játszótér gyermek akadálymentes

Kik dolgoznak a MagikMe csapatában? Összeszokott üzlettársak vagytok?

A csapatunkat az ötlet hozta össze, nulláról kezdtük a közös vállalkozást. A szerepek és feladatok elég jól elkülönülnek. Török Flóra a szervezésben nagy és ő felel a kommunikációért. Emrich Kriszta a pénzügyekben mozog otthonosan. Harsányi Eszter az operatív ügyek intézője és a projekt vezetője, sok múlik rajta, hogy elkészüljön minden időben. Sas Olivér kiváló stratéga, az arculat is hozzá kötődik. Vidovszky Anna, mint tervezőmérnök dolgozik velünk, Bokor Bacsák Györgyi pedig az önkénes gyógypedagógusuk. Én az ötletgyáros vagyok. Rengetegen segítettek – a támogatókon kívül felsorolni sem tudom, hogy mennyien vették ki a részük a munkából. Volt, aki üzleti tanáccsal, vagy odaadta a filmhez ingyen a zenét, rögzítette a hangot. Sok cikk született rólunk, a sajtókapcsolatok is többnyire ismerősökön keresztül érkeztek. A nagy támogatók egyelőre nem tolonganak, de az Auchan sokat tett értünk.

Azóta elkészült a Pillangó, az a rugós hinta, ahol Jancsi is vidáman játszhat a többi játszótéri gyerekkel. Sőt, már a második játszótéren áll. Mik a további terveitek?

Most, hogy megvan a prototípus, szeretnénk ezt referenciaként használni és értékesíteni ezeket az eszközöket. Az eltérő gondoskodást igénylő gyerekek szülei számára sok esetben nem megoldható, hogy fix állásban, alkalmazottként dolgozzanak. Mi a vállalkozásunkat a saját életünkre, tapasztalatainkra alapoztuk és szeretnénk fenntarthatóvá tenni. Megvan a fejünkben, hogy milyen egy ideális játszótér. Tervünk, hogy eljussunk olyan hazai és külföldi játszótérgyártókhoz, önkormányzatokhoz, olyan egészségügyi vagy egyéb intézményekhez, ahol vannak érintett gyerekek. Már készül a bemutatkozó anyagunk és szó van arról is, hogy részt veszünk olyan játékvásáron – ahol egyelőre látogatóként mérjük fel a nemzetközi helyzetet és a lehetőségeinket. Attól lennénk mindannyian boldogok, ha sem lelkileg, sem praktikusan nem jelentene senkinek gondot eljutni gyerekként a játszótérre, és ott közösen időt tölteni a többiekkel. Azt is reméljük, hogy akik együtt játszanak, azok számára később is természetes lesz, hogy léteznek fizikai korláttal rendelkező emberek.

0 Tovább

Ringató - amiért rajonganak a kisgyerekes anyukák

zene mozgalom nevelés kisgyermekeknek ringató

Kisgyermekkori zenei nevelési program, ahová születéstől három éves korig hozzák a gyerekeiket a családok. Tömegmozgalom, a szó jó értelmében, ahol zenei anyanyelvünket szívják magukba a csöpp gyerekek, és önfeledten dalra fakadnak szülők. A módszer kidolgozója Gróh Ili mára egy országhatárainkon is túlnyúló zenei birodalmat irányít a maga szelíd, de határozott módján.

0 Tovább

Óriási sikere van az Ovi-Foci programnak

Különlegesen kialakított, sokféle célra használható sportpálya segít abban, hogy minden óvodás mozgásfejlődése lendületet kapjon.

 Már messziről hallani az óvodások önfeledt, boldog kiáltozását, sikongatását a Koszorú utcában. Az óvoda udvarára lépve a látvány megerősíti, hogy ez a hang forrása. A gyerekek egy speciális, alacsony palánkkal körbevett, hálós tetejű pályán szaladgálnak és labdáznak az óvónők felügyelete mellett.

 Az Ovi-Foci pálya népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy egy gyermeket külön e program miatt írattak át ide a szülei egy másik oviból. Bukovicsné, Nagy Judit, az intézményvezető büszke rá, hogy más óvodákból rendszeresen érdeklődnek, hogy áthozhatják-e ide a gyereket edzeni, játszani.

 Az Ovi-Foci nem csupán a pályát foglalja magában, hanem egy komplex, a kicsik mozgásfejlesztését és mindennapos sportolását támogató program. „2010-ben született az ötlet” - mondja dr. Molnár Andrea, az Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány elnöke.  „Amikor a 3 éves kishúgomat beadtuk a Debreceni Református Kollégium óvodájába, akkor érdeklődtünk, hogy hol fognak a gyerekek sportolni. Az udvaron volt egy nagyjából akkora szabad terület, mint amekkora a később kifejlesztett pálya. Elhatároztuk, hogy családi összefogással, a saját erőforrásainkból összeálltunk egy pályát. Hosszas tervezői, kivitelezői, óvodapedagógusi és futball edzői egyeztetéseket követően alkottuk meg a ma már ipari mintaoltalommal rendelkező Ovi-Foci Pályát.”

 Mitől különleges ez a pálya? Először azért, mert multifunkcionális, sokféle feladatra alkalmas. Az eredeti céloknak megfelelően nem csak focizni lehet rajta, hanem kézilabdát, kosárlabdát, teniszt, tollaslabdást és sorjátékokat is tudnak játszani gyerekek. Másodszor, mivel 300 ezer forintos eszközállomány tartozik hozzá, ezek az eszközök tornatermi, benti mozgáshoz is használhatók. Különösen a nehéz, hátrányos helyzetű településeken lévő óvodákban jelent valódi megoldást a picik napi mozgásigényének kielégítésére.

 Azért is különleges, mert kialakításának, formájának köszönhetően szeretik a gyerekek. „A hálós tető tervezésének részben pszichológiai okai vannak” – árulja el Molnár Andrea. „A gyermekek ösztönösen lekicsinyítik a teret, hogy kuckó-érzetük legyen. Ráadásul a labdák nem esnek ki, és a fák lehulló leveleitől, gallyaitól is óvja a pályát.” Minőségi alapanyagokból, esésbiztos felülettel, vízáteresztő anyaggal tervezték meg az Ovi-Foci pályát, így eső után vagy a hó ellapátolását követően gyorsan felszárad és hamar használhatóvá válik.

 „A személyiségfejlődés alapja óvodás korban a mozgás, ezen keresztül tudjuk elérni, hogy a gyermek majd az iskolában tudjon figyelni, képes legyen társas kapcsolatokat kialakítani. A csapatsport lényege a csapatmunka”– hangsúlyozza Bukovicsné Nagy Judit.

„A co-workinggel a kicsik felfedezik a csapatmunkát és annak jelentőségét ˮ – teszi hozzá Lengyel Roland, az alapítvány kuratóriumi tagja. „A kerületben sok olyan kicsivel találkozhatnak az óvónők, akiknek megkésett a mozgásfejlődésük. Fontos a program integrációs szerepe is, hiszen a sérült és ép gyermekek együtt tudnak játszani. Eddig pozitívak a visszajelzések, de ehhez is készült oktatókönyvünk.”

Ha ennyi mindenre lehet használni a pályát, miért az Ovi-Foci nevet kapta? Mint az Molnár Andrea, elnök elmondta: azért mert a legtöbb gyermek az utánpótlás-nevelésben a futballban van.  „Ha egy gyereket beengedünk a pályára, először ösztönösen rúgja és nem dobja a labdát.”

 Az alapítvány alapítója Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat tagja, a Nemzet Sportolója volt. „Munkája ahhoz fogható, mint amikor egy idős ember diófát ültet: tudja, hogy nem ő fogja élvezni  a gyümölcsét. Jenő bácsi ugyan nem láthatja, hogy egy, az óvodából kikerülő gyerek később világbajnok lesz, de mindig is hitt abban, hogy az ifjúságé a jövő. Tudatosan kell nevelni a gyerekeket: nem a sportra, hanem a játék és a mozgás megszerettetésére” – mutat rá Molnár Andrea.

 Az Ovi-Foci program célja az, hogy a kicsik megszokják: minden nap kimennek egy pályára játszani, és később természetes legyen a számukra, hogy edzeni mennek valamilyen sportlétesítménybe. Biztos, hogy nem mindegyikük válik sportolóvá, ám az is eredmény, ha felnőve rendszeresen mozognak és egészséges emberek lesznek.

 Ez a speciális pálya a külön ehhez kidolgozott programmal és sporteszközökkel együtt hatalmas költséget jelent egy óvoda számára. Hogyan tudott mégis 140 óvodába eljutni az Ovi-Foci? A társasági adó törvény 2011-es módosításával. „Amikor a 2011-ben a kormány megújította a társasági adó (TAO) törvényt, mi  rögtön megláttuk benne a lehetőséget, és azt, hogy ebbe az irányba kell menni. A Magyar Labdarúgó Szövetséghez adtuk be a pályázatot és rögtön elfogadták a jelentkezésünket. A TAO-val eddig 135 óvodában tudtuk felállítani a pályát, a tervekben 150 pálya szerepel.”

 A társasági adót (TAO) érintő változások lehetővé teszik a hazai, nyereséges és társasági adó fizetésére kötelezett vállalkozások számára, hogy “adójukkal” a preferált látvány és csapatsportokat, illetve az utánpótlásnevelést támogassák. Ezek a sportágak a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong, illetve az e sportágak fejlesztésén munkálkodó non-profit szervezetek. Támogatásra a társasági adókötelezettség legfeljebb 70 százaléka használható.

Mit tekint legnagyobb sikerének az Ovi-Foci Alapítvány? Az egyik a gyerekek öröme és lelkesedése. „Amikor az egyik óvodában a kivitelezés zajlott, odajött hozzám egy óvodás és megkérdezte: Andi néni, tessék mondani, stadionunk lesz? Mondtam, hogy igen. Hú de jó! Igen, ez a gyerekeknek olyan, mintha kapnának egy stadiont.

A másik a szakmai siker. Fontos pillanat volt az alapítvány életében, amikor 2013-ban a Parlamentben vehették át a Magyar Termék Nagydíjat és az Innovációért Nívódíjat. Molnár Andrea szerint ez nem csak az alapítvány, a pályát használók sikere, hanem az egész ország sikere. „Úgy gondolom, az a szellemiség, amit az alapítvány és Buzánszky Jenő képviselt, olyan megfelelő színvonalon került elismerésre, hogy megkérdőjelezhetetlenné teszi a program sikerét.”

0 Tovább

TALENTn

blogavatar

A Tehetség lehetőség. Te miben vagy tehetséges? Mi segítünk, hogy valóra váltsd terveidet. Információk, tippek, történetek.

Utolsó kommentek