gerinc intelligens védelem

Súlyos és maradandó gerincsérüléseket akadályozhat meg a SPINE. A gerincstabilizáló rendszer ütés hatására 10 másodperc alatt szilárdul meg és tartja a gerincet a mentők kiérkezéséig. Egy magyar fiatalember, Iván Andor londoni csapata fejlesztette ki a figyelemre méltó találmányt.

Az extrém sport, és általában a sporttevékenység nem kockázatmentes. Számos helyzet adódhat, amikor a gerinc is megsérül, és az effajta sérülések nagy része súlyos. Márpedig a súlyos sérülések esetén csak akkor lehet 25 százalékos eséllyel elkerülni a maradandó károsodást, ha az orvosi segítség időben érkezik.

Ilyenkor az egyik legnagyobb probléma, ha a gerincsérülést szenvedett személyt megmozdítják, illetve puszta jó szándékkal nem szakszerűen látják el, mert ezzel még súlyosabb károkat lehet okozni. Ezen segíthet az intelligens gerincstabilizáló eszköz, az Egyesült Királyságban mesterképzésen részt vevő Iván Andor csapatának találmánya. 2014-ben mutatták be, és a külföldi sajtó is méltatta a fejlesztést.

A SPINE nem csupán eszköz, hanem komplett rendszer, amelyet a sportoló öltözékébe építenek.

„Különleges ruhát fejlesztettünk ki, egy alsó ruházatot, ami elhelyezhető a protektorok alatt. Ha balesetet szenvedünk, a ruha képes mérni az erőbehatás nagyságát és helyét. Ha gerincünk sérül, a hátsó rész megszilárdul, így a testünket azonos pozícióban tarja, míg az orvosi segítség meg nem érkezik.”

gerinc intelligens védelem

Így működik a SPINE

A sportolók a ruha alá veszik fel a mindössze 800 gramm súlyú speciális öltözéket, amely több rétegből áll.

Amikor ütés éri a testet, az egyik neoprén réteg érzékeli az erőbehatást. Ha az ütközés elér egy bizonyos küszöbértéket, ebben a rétegben UV LED-lámpák gyulladnak ki. A LED-ek optikai kábelhez csatlakoznak, UV érzékeny műgyantába vannak ágyazva. Ha erős, a gerinc épségét veszélyeztető behatás éri a nyomásérzékelő szenzorokat, a felgyulladó lámpák fényétől a zselés állagú műgyanta 10 másodperc alatt megszilárdul, és mintegy vázként tartja a gerincet.

A SPINE kommunikálni is képes: a rendszert mobiltelefonos alkalmazással kapcsolták össze. Így baleset esetén üzenetet küld a mentőknek a GPS koordináták megadásával.

Azért is különleges eszköz, mert átengedi a röntgensugarakat, Vészhelyzet esetén a ruha eltávolítása nélkül lehet felvételt készíteni a gerincről, úgy hogy az biztonságos helyzetben marad.
 

Honnan jött az ötlet, és kiknek köszönhető a SPINE? Iván Andor jelenleg Londonban tanul, az Imperial College és Royal College of Art-Innovation egyetem Design Engineering mesterszakán. Román hallgatótársa, Iulia Ionescu ötletét fejlesztették tovább a Sports Innovation Challenge  pályázatra. Mint azt az egyetemi honlapnak Ionescu elmondta, az alapötlet a sürgősségi szolgálatokkal folytatott beszélgetések során alakult ki. Ők hívták fel a figyelmet arra, hogy például a gerincvelő sérülésekor nehéz lokalizálni a pontos helyet, különösen akkor, amikor a sérült eszméletlen állapotban van. A tervezésben nem csak Iván Andor és Iulia Ionescu vett részt, hanem Carla Curtis-Tansley és Ammo Liao is. A pályázaton a három legjobb közé kerültek, és a helyezésért járó pénzből finanszírozták a további fejlesztéseket.