Sokan vagyunk úgy vele – leginkább persze fiatal korunkban – hogy azt érezzük: meg fogjuk váltani a világot, és valami olyat hozunk létre, amit előttünk még soha senki. Addig viszont már jóval kevesebben jutunk el, hogy ezt az alapvető érzést tett is kövesse. Főleg, ha a környezetünk nem motivál bennünket, hanem ellenkezőleg: visszahúz. Hiszen minek változtatni bármin is. Minden jó úgy, ahogy van.

A kétkedéssel és kishitűséggel szemben egy-egy pozitív példa nagyon inspiráló tud lenni. Ha látjuk, hogy másnak is sikerült kitörnie, hogy bizony el lehet érni a kitűzött célt, az jókora adag kreatív energiát szabadíthat fel bennünk.  Szerencsére a XXI. században, az internet, a megosztások, a startupok világában könnyen találhatunk magunknak követendő példaképeket. És még csak nem is kell őket távolról csodálnunk: akár kapcsolatba is léphetünk velük, megkérdezhetjük, hogyan csinálták. És ettől még hihetőbb, kézzelfoghatóbb lesz egy-egy sikersztori.

De a legátélhetőbb mégis csak az, ha valaki a szomszédból, a saját iskolánkból, falunkból, városunkból meséli el a sztoriját. És nem csak a szép emlékeket, hanem a kacskaringós és göröngyös utat, a zsákutcákat beleszövi a meséjébe. Mert ebből tanulhatunk igazán.

Ezért lesz érdemes ellátogatni november 5-én a Várkert Bazárba, a TALENTn Tehetségfórumra. Ugyanis olyan lelkes, tehetséges fiatalok fogják megosztani a saját történeteiket, akiknek jó értelemben véve megirigyelhetjük az energiáját, lendületét, önbizalmát és sikerét. Egyrészt felnézhetünk rájuk, másrészt biztosan inspirálni fognak minket arra, hogy mi is megvalósítsuk az álmainkat.

Az előadók egy része ismerős lehet a La Femme által létrehozott, immár évek óta zajló 50 tehetséges magyar fiatal programból. Találunk köztük muzsikust, cukrászt, trénert, sportolót, pszichológust, és még hosszan sorolhatnánk. Történetük más és más, mégis valahol ugyanarról szól: végigvittek, megvalósítottak egy számukra fontos dolgot, akár életkoruk, hátrányos helyzetük, vagy éppen a környezetük ellenére. Vagy egyszerűen csak a hobbijukat emelték kiemelkedően professzionális szintre.

Érdemes megnézni bemutatkozó filmjeiket a Sikerstory.hu oldalon, ahol egyébként élőben is közvetítik majd az eseményt. Annál is inkább célszerű ellátogatni ide, mert az előadókra szavazni is lehet, amit a szervezők egy nyereményjátékkal kötöttek egybe. Így a szerencsés szavazó egy vadiúj Apple iPadet vihet haza.

A konferencián az előadások négy fő téma köré szerveződnek: innováció, tudomány, művészet és társadalmi érték. Minden egyes blokkot egy olyan ismert személy nyit meg, aki az adott területen a programban résztvevő fiatalok mentora.

De mivel nem csak a fiataloké a világ, egy olyan kerekasztal beszélgetésre is sor kerül, amelyben bátor újrakezdők mutatkoznak be, akik ötven éves koruk felett mertek változatni, és ekkor valósították meg álmaikat.

Az eseményre a talentn.hu oldalon lehet regisztrálni, akár magánemberként, akár oktatási intézményként.