Ha nincs rendben az egészségünk, akkor azt azonnal meg tudjuk állapítani, hiszen érezzük, amint romlik a közérzetünk. Persze arra nincsen pontos mutatószám, hogy éppen mennyire lettünk betegek, a 100%-os, kicsattanó állapothoz képest éppen mennyit estünk vissza. De számos esetben a láz, vagy akár a pulzus megmérése elég jól tájékoztat minket róla, hogy mekkora a baj.

Ha vállalkozásunk van, nem feltétlenül érezzük azonnal, vagy akár elég gyorsan, ha gond van. Nyilván vannak teljesen nyilvánvaló jelek – ha például egy ügyfelünk sincs, akkor nem sok jóra számíthatunk. De ha valamennyire megy a szekér, haladnak a dolgok, akkor nem biztos, hogy aggódunk a cégért – miközben lehet, hogy nagyon is kéne.

Ilyenkor jól jönne az üzleti életben is egy láz- vagy pulzusmérő, amit könnyen, rutinszerűen, bármikor ellenőrizhetünk, és a leolvasott érték megmutatná, hogy mennyire egészséges a vállalkozásunk.

Úgy látszik, nem csak bennünk, hanem másokban is felmerült ez az igény, és az elképzelést tett is követte. Ugyanis létrejött a vitalitás index, ami megmutatja, mennyire életképes, azaz mennyire egészségesen fejlődik a cégünk, vagy éppen azt, hogy éppen milyen fejlődési szakaszban tartunk.

Az index statisztikai szerepe nem más, mint hogy nem összehasonlítható, de összetartozó adatokból készít mutatót. Ezáltal egyetlen számmal kifejezhetünk egy olyan állapotot, ami valójában több jellemzőből áll.

A vitalitás index a cég életkora, saját tőkéje, jövedelmezősége és a kapcsolódó negatív események alapján készül. Attól függően, hogy végeredményként milyen értéket kapunk, más-más kategóriába kerülhetünk:

Nagyon jó (100-as érték):

  • a cég legalább 10 éve működik
  • az elmúlt 5 évben a saját tőke pozitív volt
  • nem volt negatív esemény
  • az utolsó 3 évben az adózott eredmény pozitív

Ha az utolsó feltétel nem teljesül, akkor csak jó a vitalitás. Ha a saját tőke nem pozitív, akkor csak megfelelő lesz az index.

Jó (200-as érték):

  • legalább 5 éve működik
  • a saját tőke az elmúlt 5 évben nem volt negatív
  • negatív esemény nem történt.

Ha a három közül az egyik nem teljesül, akkor csak megfelelő a vitalitás.

Megfelelő (300-as érték):

  • a cég nem áll felszámolás, kényszertörlés vagy csődeljárás alatt.

Rossz vitalitás (600-as érték):

  • felszámolás, csőd, kényszertörlés esemény státusza jelenleg is aktív.

Az index megállapításához nem kell ismernünk a kiszámításhoz szükséges képletet, és összegyűjtenünk az adatokat: elég beírnunk a cégünk azonosításához szükséges információkat egy internetes kalkulátorba, és máris megkapjuk az index értékét.