A bor és a pálinka diadalmenete után elérkezett a jó sörök ideje! Egyre több a kézműves sörfőzde és egyre-másra nyílnak azok a helyek, ahol a végeredményt meg lehet kóstolni. A műfaj úttörője az Élesztő nevű műintézmény Budapest kilencedik kerületében. Aki tudni szeretné, hogy mi zajlik ma az országban sör ügyben, annak a hely megkerülhetetlen. Mi már tudjuk, milyen a birs illatú IPA, az Öregsör, az amber ale és a szarvasgombás stout.

Kézműves sörök romkocsmája

A Tűzoltó utcában ezen a helyen egykor üvegfúvóműhely, majd parkoló működött, mielőtt átadta a helyét egy bringabarát szórakozóhelynek, a Tündérgyárnak. Ebből a helyből alakult ki 2013-ban a sörforradalom leghíresebb bástyája, ahol Magyarországon elsőként lehetett hazai kézműves sörök gazdag felhozatalából válogatni. A sörös műfajban egyébként otthonosan mozgó tulajdonosok nem titkolt vágya volt, hogy az Élesztő az újhullámos söröket kedvelők kedvenc helyévé váljon. Így is lett. A dizájn tudatosan hányaveti, az árnyas kert bútoraihoz látogatóként mi is hozzájárultunk két, az utcáról ötletszerűen lomtalanított székkel. A belső tér hangulatos, kialakítása ötletes, a kusza sorokban futó rézcsövek a falakon túli, titkos serfőzdét sejtetnek. Minden fiatalos és manírok nélküli – beleértve az idelátogató közönséget is, akik közt már megjelentek a „sörturisták” is.

A habzás nem fékezett

A felhozatal gazdag: az ipari jelleget tudatosan őrző sörözdében 21 csapon, végtelen mennyiségben folynak a különleges nedűk – jelezve, hogy komoly az elhatározás. Az Élesztőben felvonul a hazai sörkészítés legjava, gyakran változó kínálattal, sörpremierekkel. A táblán szereplő tételek változatosak és gyorsan cserélődnek – mire egy erősebb szombat estén kivártunk negyedórás sorunkat a pultnál, akár el is fogyhat a kiválasztott típus – de nem csak aznap estére, hanem teljesen, mivel abból a sörből csupán annyi készült. Kész, vége: ilyenkor hagyatkozzunk bátran a csapos tanácsaira.

Ősi mesterség

Mielőtt bárki valami rosszra gondolna, még mindig a sör főzéséről van szó, ami már Babilon óta kedvelt tevékenység – az ivásával együtt. A főzőtanfolyamok mintájára az Élesztő udvaráról lévő Brew! Stúdióba várnak mindenkit, aki kacérkodott már a házi készítéssel, de mindehhez hiányzott némi vezetettség az életéből. A kurzus résztvevői az oldott hangulatú programon kétfajta sört készítenek, miközben megismerkednek az ital történetének érdekes epizódjaival, és megtanulják azt is, hogyan kell profi módon sört kóstolni.

Kulturális szórakozó negyed

Az Élesztő több szeretne lenni, mint romkocsma. Színháztermében klassz előadásokat lehet látogatni, míg a kapcsolódó lakásétteremben sörvacsorák és kóstolók kapnak helyet. A végső cél egy alternatív közösségi hely létrehozása, izgalmas kulturális programokkal. Újdonság a fűszernövényekkel kísérletező, sörkoktélokat kínáló bár és a zöld leveket facsaró, kicsit őrült, de egyre népszerűbb Mahung bekapcsolása a sört pumpáló ütőérbe.  A zseniális nevű Hopstel pedig sörturistákat célzó sörhotel lesz, az ígéret szerint komlópárnával és hazai kézműves sörrel feltöltött minibárrral.