Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pilot Café – ahol mindenki törzsvendég

A pályaelhagyó logisztikus esete a klasszikus kávéval. Fahéj és latte art nincs, van viszont mérnöki pontosságú tervezés egy kis szent megszállottsággal, prémium minőségű kávészemek, barista tudás, rengeteg visszajáró vendég és nagyfokú személyesség. Mindaz, amit egy jó helytől várunk.

0 Tovább

Chez Dodo – macaronmennyország a belvárosban

Egy csipet Párizs, egy csipet mandulaliszt, egy csipet tévedhetetlen stílusérzék. Mindez egyetlen, apró süteményre alapozva. Bátor döntés volt, profi kivitelezéssel.

Vannak ugyanis olyan helyek, ahol minden passzol, ahol minden sikerül. A lágy pasztellekbe ágyazott Chez Dodo ilyen.

0 Tovább

Yummber – szakácsok, ha összefognak

A magyar Yummber a már világszerte ismert Uber taxik mintájára jött létre, annak működési elvén alapuló gasztroalkalmazás. Célja, hogy összehozzon otthon főző embereket enni akaró ismeretlenekkel. Fejlesztői világuralomra törnek, a mobilalkalmazás bárhol letölthető és bárhol lehet hozzá kapcsolódni.

Sharing – a 21. század varázsszava

Kalmár Péter ötletgazdának nincs jogosítványa. Ez a tény látszólag nem függ össze az otthoni vendéglátással, mégis ez volt a Yummber létrejöttének közvetlen előzménye. Évtizedek óta taxival jár, így elsők közt ismerte meg és használta az Uber közösségi alkalmazást. Az egykori hippi szlogen, a Peace and Love mintájára jöttek létre a 21. századi online világ vezérszavai: Trust and Share (bízz és oszd meg), ami bizonyos termékekhez, szolgáltatásokhoz, információkhoz közösségi hozzáférést feltételez.  Alapja az internet, ahol a közösség tagjai egymással közvetlenül léphetnek kapcsolatba, illetve a bizalom.

Mielőtt teljesen ellágyulnánk, csendben megjegyezzük, hogy ez a bizalom alapvetően nem az eredendő emberi jóságra alapoz csupán, hanem a jól felépített és pontosan működtetett struktúra és a kölcsönös, nyílt visszajelzések együttesének eredménye. A fenti példán túl ilyen módon működnek az Airbnb vagy még inkább a Couchsurfing szálláskereső oldalak, az Oszkár és a Blabla Car telekocsi-szolgáltatás, vagy a Rukkola nevű oldal, ahol a felhasználók könyveket cserélhetnek – a keresett darab fejében egy másikat felajánlva. Hasonló az izraeli-spanyol fejlesztésű EatWith oldal is, ahol a folklórestektől megcsömörlött turisták valódi ízeket kóstolhatnak helyi házigazdák otthonaiban.

 A házi ebéd vagy vacsora mellett külön hozadék az emberi faktor: a turisták egy kattintással bejelentkezhetnek egy helyi családhoz a közös vacsorára. Miközben a helyiek ezzel pénzt is keresnek, mindketten új élményekkel is gazdagodnak. Képzeljük csak el, utazóként mennyi az esélyünk arra, hogy meghívjanak ismeretlenek a lakásukba és bepillantást nyerhessünk a hétköznapjaikba. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg hasznos információt és tippet kaphatunk.

Kalmár Péter arra gondolt, miért ne lehetne itthon is valami hasonlót létrehozni? Következő lépésként már Becker György reklámpszichológussal gondolkoztak a több nyelven is jól hangzó elnevezésen. A Yummber egyrészt idézi az angol yummy (finom) kifejezést, másrészt hajaz az Uber-re, és az sem elhanyagolható szempont, hogy könnyen megjegyezhető. 

400 lájk a paprikás csirkére

Az induláskor a profi és fiatalos, könnyen kezelhető honlapon kívül fontos volt, hogy az interneten átüssön: az ételek, a házigazdák és az élmény igazi. Emiatt hatvan gyakorló háziasszonyt eresztettek össze a Szimpla Kertben egy közös főzéses ötletelésre – ők lettek a kezdő csapat. A tervezéskor Rózsi néninek nevezték a képzeletbeli szakácsnőt, ám gyorsan kiderült, a Yummber nem kifejezetten az unatkozó nagymamák alkalmazása. A regisztráló alkalmi séfek közt sok volt az egyébként gasztronómia iránt érdeklődő fiatal, köztük remekül főző fiúk is.

Ma már 800 regisztrált házi séfjük van. Néhányan kimondottan különleges gasztroélményt ígérnek, így Budapesten ehetünk akár dél-amerikai levest, etióp salátát vagy sóletet töltött libanyakkal. Aki megéhezett, annak elegendő a telefonján elővenni az applikációt, ami térképen mutatja a legközelebbi Yummber-lehetőséget, ahová be lehet csengetni egy jó ebédre vagy vacsorára. A programban szűrni lehet a földrajzi elhelyezkedés mellett a legjobb minősítést kapott házigazdákra, vagy akár arra is, hol főznek vegáknak, cukor- vagy gluténmentesen, indiait hagyományosan magyarosat vagy kínait. A rögtönzött séfek saját lakásukban fogadják a bejelentkezőt, aki fizeti a vendéglátásért az előre megszabott árat, majd értékeli az élményt a Yummber oldalon.

Szabad mindezt?

A hazai ötletek egy része elvész, hiába tűnik zseniálisnak. Ahogy a kereskedelemben vannak eladó és vásárló típusok, úgy az innovációban is vannak ötletgazdák és megvalósítók. A kettő nem feltétlenül esik egybe.

Kalmár Péter esetében létrejött az a szerencsés csillagállás (nevezzük inkább tudatos döntésnek), miszerint a Yummber létrehozásához a részfeladatokat hozzáértők végezték. A grafikus rajzolt, a befektető számolt, a programozó programozott, a jogászok megfelelő környezetet teremtettek a vállalkozásnak. Kézenfekvőnek tűnik, de ha jobban belegondolunk, nem az.

A Yummber esetében azonnal megjelentek az ellendrukkerek is – akik érdekes módon nem a bevételeiket féltő éttermesek voltak. Bíró Lajos, korunk gasztromegmondóembere szerint a Yummber teljesen más műfaj, ami jól megfér a profi vendéglátóhelyek mellett. A tevékenység mindemellett teljesen legális, ugyanis 14 adag ételig bárki értékesítheti a saját főztjét a saját konyhájában, mindössze bejelentési kötelezettsége van. A Yummber valószínűleg nem lesz senki megélhetésének alapja, de lehet vele némi konyhapénzt keresni. A lényeg: a siker a szerencsén kívül a beletett energián múlik. A Yummber abban segít, hogy minderre lehetőséget biztosít.

 

0 Tovább

Sörforradalom: Ébresztő, itt az Élesztő!

A bor és a pálinka diadalmenete után elérkezett a jó sörök ideje! Egyre több a kézműves sörfőzde és egyre-másra nyílnak azok a helyek, ahol a végeredményt meg lehet kóstolni. A műfaj úttörője az Élesztő nevű műintézmény Budapest kilencedik kerületében. Aki tudni szeretné, hogy mi zajlik ma az országban sör ügyben, annak a hely megkerülhetetlen. Mi már tudjuk, milyen a birs illatú IPA, az Öregsör, az amber ale és a szarvasgombás stout.

Kézműves sörök romkocsmája

A Tűzoltó utcában ezen a helyen egykor üvegfúvóműhely, majd parkoló működött, mielőtt átadta a helyét egy bringabarát szórakozóhelynek, a Tündérgyárnak. Ebből a helyből alakult ki 2013-ban a sörforradalom leghíresebb bástyája, ahol Magyarországon elsőként lehetett hazai kézműves sörök gazdag felhozatalából válogatni. A sörös műfajban egyébként otthonosan mozgó tulajdonosok nem titkolt vágya volt, hogy az Élesztő az újhullámos söröket kedvelők kedvenc helyévé váljon. Így is lett. A dizájn tudatosan hányaveti, az árnyas kert bútoraihoz látogatóként mi is hozzájárultunk két, az utcáról ötletszerűen lomtalanított székkel. A belső tér hangulatos, kialakítása ötletes, a kusza sorokban futó rézcsövek a falakon túli, titkos serfőzdét sejtetnek. Minden fiatalos és manírok nélküli – beleértve az idelátogató közönséget is, akik közt már megjelentek a „sörturisták” is.

A habzás nem fékezett

A felhozatal gazdag: az ipari jelleget tudatosan őrző sörözdében 21 csapon, végtelen mennyiségben folynak a különleges nedűk – jelezve, hogy komoly az elhatározás. Az Élesztőben felvonul a hazai sörkészítés legjava, gyakran változó kínálattal, sörpremierekkel. A táblán szereplő tételek változatosak és gyorsan cserélődnek – mire egy erősebb szombat estén kivártunk negyedórás sorunkat a pultnál, akár el is fogyhat a kiválasztott típus – de nem csak aznap estére, hanem teljesen, mivel abból a sörből csupán annyi készült. Kész, vége: ilyenkor hagyatkozzunk bátran a csapos tanácsaira.

Ősi mesterség

Mielőtt bárki valami rosszra gondolna, még mindig a sör főzéséről van szó, ami már Babilon óta kedvelt tevékenység – az ivásával együtt. A főzőtanfolyamok mintájára az Élesztő udvaráról lévő Brew! Stúdióba várnak mindenkit, aki kacérkodott már a házi készítéssel, de mindehhez hiányzott némi vezetettség az életéből. A kurzus résztvevői az oldott hangulatú programon kétfajta sört készítenek, miközben megismerkednek az ital történetének érdekes epizódjaival, és megtanulják azt is, hogyan kell profi módon sört kóstolni.

Kulturális szórakozó negyed

Az Élesztő több szeretne lenni, mint romkocsma. Színháztermében klassz előadásokat lehet látogatni, míg a kapcsolódó lakásétteremben sörvacsorák és kóstolók kapnak helyet. A végső cél egy alternatív közösségi hely létrehozása, izgalmas kulturális programokkal. Újdonság a fűszernövényekkel kísérletező, sörkoktélokat kínáló bár és a zöld leveket facsaró, kicsit őrült, de egyre népszerűbb Mahung bekapcsolása a sört pumpáló ütőérbe.  A zseniális nevű Hopstel pedig sörturistákat célzó sörhotel lesz, az ígéret szerint komlópárnával és hazai kézműves sörrel feltöltött minibárrral.

0 Tovább

TALENTn

blogavatar

A Tehetség lehetőség. Te miben vagy tehetséges? Mi segítünk, hogy valóra váltsd terveidet. Információk, tippek, történetek.

Utolsó kommentek