Régi technológiát fejlesztett tovább a MOME három hallgatója a Tiszta vizet a pohárba projektben. A speciális kiképzésű agyagedény segítségével a világ minden táján megoldható lenne az ivóvíz-ellátás – vezetékes vízszolgáltatás nélkül.

 Különleges terméket hozott létre tervezési feladat megoldása közben három diáklány. Jó Virginia, Kocsis Lujza és Varga Gyöngyvér, a MOME hallgatóiként 2014-ben mutatták be a vízszűrőt. Három dolog is inspirálta őket: a tiszta ivóvíz problémája, egy ősi technológia és egy olyan nemzetközi szervezet munkája, amelynek célja az emberek életminőségének javítása.

 Az edény alkotói szerint Földünkön jelenleg az egyik legnagyobb probléma az, hogy a hozzáférhető, egészséges ivóvíz-készletek fogynak, míg az ivóvizet nélkülözők száma növekszik. „A Potters for Peace nemzetközi szervezet a világ több táján egy ezüstkolloiddal bevont kerámia szűrőt alkalmaz. Ezt az ötletet adaptáltuk Magyarországra” mondta Varga Gyöngyvér egy tavaly januári design rendezvényen.

 Mindenképpen olyan termék létrehozása volt a céljuk, amely a fenntartható rendszerbe illeszkedik, és nem jár káros anyagok kibocsátásával, illetve környezetszennyezéssel.

Így működik a víztisztító kerámia
A szennyezett vizet a belső szűrőbe töltik. A víz átfolyik a külső, műanyagból készült edénybe. Az utóbbin elhelyezett csappal engedhetünk vizet a poharunkba.
Egyszerű fazekasagyagból készült – égetés során ugyanis porózus marad. Az edénybe tett víz átcsöpög rajta, ám ez alatt nagyrészt megszabadul a benne található szennyeződésektől, kórokozóktól.
Ha porózusabb az agyag, gyorsabban jut át rajta a víz. Ha pedig ezüstkolloiddal vonják be belül az edényt, az több mint 99 százalékos bakteriológiai védettséget biztosít. Az eljárást a WHO engedélyezte.

 A fent leírt eljárás az edény általános működési elve. Ahhoz, hogy a mindennapokban használni lehessen, Virginia, Lujza és Gyöngyvér három változatot tervezett. Egy kültéri, körülbelül 15 liter víz tisztítására alkalmas darabot, egy mázas felületű, több mint 2 literes konyhai prototípust, amely, mint azt a fejlesztők elmondták, a mázas cserepek tulajdonságait kihasználva - csak hűt, de nem szűr. A termékcsalád harmadik darabja egy két edényből álló mini hűtő, de áram nélkül: azt a külső edény azt jelenséget használja ki, hogy a víz a párolgása során hőt von el és így hűti le a belsőt.

„Kikísérleteztük a szűrő anyagát, hogy megfelelő legyen a víz áteresztése, ezért kávézaccot is felhasználtunk” – árulta el az Inspiráló Designelméleti Estek közönségének Kocsis Lujza. Mivel szerették volna rászorulókhoz is eljuttatni a szűrőt, egyik verziója, a szociális szűrő elkészítése 4000 forintba kerülne, viszont sorozatgyártással olcsóbbá lehetne tenni. A projekt jelenleg támogatókra vár, hogy elindulhasson a gyártás.

 Forrás és fotók: Tiszta vizet a pohárba Facebook közösség