Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kételyek is előrevisznek

Zséda mentor Balogh Tamás Tehetségfórum zene

Beszélgetés Zsédával, a TALENTn program egyik mentorával.

A tehetséged már kiskorodban is megmutatkozott: ének, tánc, zene… Már ekkoriban is szerettél volna énekesnő lenni?

Kiskoromban nagyon szerettem szerepelni, az a fajta kislány voltam, akit bármikor fel lehetett állítani az asztal tetejére, hogy adjon egy kis „műsort”. Többféle művészeti ág is érdekelt, hegedülni, balettozni tanultam. Persze a zene is mindig szerepet játszott az életemben, de komolyra csak 14 éves korom környékén fordult a dolog. Ekkor kerültem Sík Olga énektanárnőhöz, és ez az esemény meghatározó fordulópontja lett az életemnek. Egy ideig még a színházzal párhuzamosan volt jelen az életemben az éneklés, játszottam a Krétakörben, az Arany János Színházban, ami később Új Színház lett és a Független Színpadon is. 18 éves koromra megalapítottuk a Cotton Club Singers-t is, és elég hamar olyan sok felkérésünk lett, hogy az már egyeztethetetlen lett volna a színházi elfoglaltságokkal.

Hogy érezted magad a mentorszerepben? Milyen volt a közös munka a tehetséges fiatal jazz zenésszel, Balogh Tamással?

Úgy érzem, nagyon egymásra találtunk, és a mentori szerep is közel került hozzám. Előre nem is gondoltam, hogy ennyire fogom élvezni a közös munkát. Bevallom, mielőtt belekezdtem a mentori létbe, egy kicsit féltem tőle. Talán azért, mert mindig is olyan fantasztikus tanáraim, mestereim voltak, akikkel nem könnyű felvenni a versenyt. Most már másként látom ezt. Ők hatalmas tudással és elhivatottsággal végezték a tanári feladataikat. Az én „segíteni tudásom” másfajta képesség. Én a pályám során átélt élmények, tapasztalatok és az ezekből született tudás átadásával tudok segíteni. Úgy érzem, most és itt kifejezetten erre volt szükség. Azt hiszem, hogy egy olyan mentor, aki még alkotói fázisában van, még aktív a pályáján, hiteles és aktuális tud lenni. Meg tudom mutatni, hogy mivel jár ez a fajta életmód, át tudok adni egyfajta gondolkodásmódot, igyekszem választ adni a mentorált kérdéseire.  Balogh Tamással egyébként közös szakmai munkába is belefogtunk, készül egy közös dal a következő lemezemre.

Zséda mentor Balogh Tamás Tehetségfórum zene

A Te életedben volt olyan mentor, akinek sokat köszönhet az énekesi fejlődésed?

A már említett Sík Olga néni volt ez, aki nemcsak énektanárom, hanem mentorom is volt. Nagyon sokat köszönhetek neki. Ma is emlékszem arra az alkalomra, amikor anyukám elvitt hozzá, hogy meghallgasson. Mária Magdolna dalát énekeltem. 14 évesen kerültem hozzá, és az, hogy ki merte mondani, hogy tehetséges vagyok, és ezen a pályán van a helyem, meghatározta az egész további pályámat. Nagy felelősség egy kamaszról ilyen állításokat tenni, de neki volt ehhez szeme és bátorsága. Ő nem csak a hangképzésben segített, de abban is, hogy jobban megismerjem magamat, segített kibontakoztatni a személyiségemet. Örökké hálás leszek neki. 

A dalaidon keresztül történeteket mesélsz az embereknek - osztottad meg velünk a TALENTn Tehetségfórumon. Milyen emberi történetek köré szerveződnek a dalaid?

Mindig szituációkban gondolkodom. A popzene számomra tudatos választás volt: arra törekszem, hogy olyan történeteket meséljek el, amikbe sokan tudják belevetíteni az érzéseiket, gondolataikat. Olyan szituációkból indulok ki, amelyekbe sokan beleláthatják a saját életüket. Ha példát kell említenem, a Motel című számom szerelmi háromszögéről például azt gondolom, hogy a legtöbb ember volt már ilyen háromszög valamely szereplője. Fontos számomra, hogy minél több emberhez szóljak a zenémen keresztül, ezért olyan élményekkel, tapasztalatokkal dolgozom, amik sokak számára lehetnek ismerősek.

A művészetek rajongója vagy. Kik azok az írók, költők, énekesek, akik „láthatatlan mentorként”  hatnak rád a dalok születésekor?

Sokfelől gyűjtöm magamba az inspirációkat. A költészet fontos számomra, a magyarok közül Ady Endre áll legközelebb, illetve a francia szimbolisták. Az irodalomban mindenevő vagyok, Shakespeare-től Brecht-ig vagy a mai modern drámákig mindenfélét olvasok, de szeretem a romantikus regényeket, a jófajta krimiket és még soká sorolhatnám. A festészetből, képzőművészetből is sokszor inspirálódom, a reneszánsz, az impresszionizmus állnak talán legközelebb hozzám. Zene terén a soul műfaját szeretem legjobban, és a mai zenékből is mindent szeretek, amit átitat a soul.

Mitől válhat ma valaki sikeres énekessé Magyarországon?

A mondanivalót tartom a legfontosabbnak. Azt hiszem, ezáltal alakulhat ki az, hogy valakire elkezdenek odafigyelni. A hang, a zene „felfedezése” is csak később következik. A legfontosabb szerep a történetnek jut, amit az előadó el akar mesélni. Persze rövidtávú sikereket enélkül is el lehet érni, de meggyőződésem, hogy a hosszú távú sikerekhez, a folyamatos megújuláshoz elengedhetetlen a mondanivaló. Csak így születhetnek olyan dalok, amik több szinten is hatással vannak a közönségre, amik színpadon, rádióban, videoklipként egyaránt működnek. Ha van mondanivaló, akkor szól a hang igazan és szépen, és akkor tudja megérinteni a közönséget.

Mit üzensz a jövő nagy tehetségeinek?

Ez egy magányos pálya, mindenkinek saját magának kell megvívnia a küzdelmeket. Nincsenek előre megírt receptek, mindenkinek meg kell találnia a saját útját. A művész sors tele van kételyekkel, és néha jönnek olyan nehéz időszakok, amiken nem könnyű túllépni. De ezeket a periódusokat nem lehet megúszni, ebből táplálkozik az alkotás, a művészet. Van, hogy az ember úgy érzi, hogy mindent elölről kell kezdenie, újra kell fogalmaznia magát. Ilyenkor nekem segít a hitem, a kitartásom és legfőképp a „történet”, amiről úgy érzem, hogy mindenképp el akarom mondani, és csak bízni tudok benne, hogy erre nyitottak lesznek az emberek.

0 Tovább

A jó mentor gyémánttá csiszolja a tehetségeket

Inspiráló előadások a TALENTn Tehetségfórumon.

tehetségfórum talentn rendezvény

Ha a tanítvány készen áll, megérkezik a mester is - tartja a régi mondás, melyre nagyszerű példákat láthattunk november 5-én csütörtökön a Várkert Bazárban rendezett TALENTn Tehetségfórumon. Lelkes előadásokon ismerhettük meg a fiatal tehetség ezer arcát, a színes bemutatkozásokból pedig az is kiderült, milyen úton ébredtek rá izgalmas képességeikre, hogyan jutottak el a sikerhez mentoraik segítségével.

A tehetség fejlődése megállíthatatlan, még akkor is, ha nehéz életkörülmények között kell kibontakoznia. Az alig látó Lengyel Zsófia válogatott paratriatlonista és újságíró, kitartásának köszönhetően két nyelvvizsgát szerzett (emellett iskolai előadásokon is népszerűsíti a társadalmi elfogadás szemléletét). Zsófia szeretné, ha a magyar társadalom minél elfogadóbbá válna, és egy kis segítséggel, odafigyeléssel, akadálymentesítéssel a maga környezetében mindenki megkönnyítené a látássérültek, kerekes székben élők és siketek életét.

A mozgássérült Tóth Károly példaadó elkötelezettsége is a tehetség diadala.  A kerekes székben ülő Károly saját színdarabja részleteivel mutatta be egy mozgássérült fiatal életét, majd megható szavakkal beszélt arról, mennyire fontos „az életben álmodni, önmagunkban hinni és tenni terveink megvalósításáért”. Károly saját színházával, a tánccal szeretné elősegíteni, hogy az emberek nyitottabbá váljanak a fogyatékkal élők felé.

Balogh Tamás, a Balogh Tamás Quartet alapítójának dinamikus előadásából kiderült, hogy a jazz minden könnyűzenei műfaj őse, különösen alkalmas az improvizációra. A fiatal zenész kérésére egy önkéntes jelentkező három hangot játszott a zongorán, amiből a kvartett élőben komponált improvizatív jazzprodukciót.

A tehetség megédesíti az életünket: Magyarné Fekete Veronika designcukrász szerint a tortakészítés a kreatív kibontakozás lehetősége. Lelkesedésének köszönhetően a szenvedélye lett a szakmája. Alice Csodaországban stílusú tortájával hobbicukrász kategóriában fődíjat nyert az Iparművészeti Múzeum Sütnicake Tortafesztiválján. Később a Tortadíszítés magazin főszerkesztője lett, ahonnan korábban új szakmája alapjait tanulta.

A tehetség kimunkálásában tapasztalt szakemberek segítették a fiatalokat. Valódi „gyémántcsiszoló” mentorok támogatták a fiatalok fejlődését. Többek között Bozsik Yvett táncművész, koreográfus, Heal Edina, a Google Magyarország ügyvezető igazgatója és Dr. Beck György, a Vodafone Magyarország Zrt. elnöke egyengette tanácsadóként a tálentumok útját a siker felé vezető úton. Zsédenyi Adrienn, a népszerű énekesnő a zenei tehetségek mentorálásában vett részt. Zséda megosztotta velünk zenei ars poeticáját: fontosnak érzi, hogy a dalaiban értékes történeteket meséljen el, ezekkel szebbé tegye mások mindennapjait. Az énekesnő sok ösztönző segítséget kapott tanáraitól zenei fejlődése során, ezt a számtalan segítséget szeretné viszonozni mentori munkájával.  

A rendezvény végén online szavazás keretében választották meg a négy kategória leginspirálóbb előadóit. Az Innováció kategória legjobbja, Jeney Ákos vizuális kommunikátor már 16 évesen világrádiót alapított, egyedül tervezte meg a rádió weboldalának arculatát és szerkesztett műsorokat. A Miskolci Egyetem műszaki menedzser hallgatója önálló startup céget tervez kreatív tervei megvalósítására, barátaival izgalmas játékokat készít iOS és Android platformokra. Nagy álma egy saját vállalkozás, mely Kelet-Magyarország nemzetközi szintű kreatív központjává válhat.

A Tudományos kategória leginspirálóbb előadásain Dr. Tóth-Vajna Gergely és Dr. Tóth Vajna-Zsombor példája a bizonyíték arra, hogy az orvosi feladatok mellett is megvalósítható a munka és a zene kreatív kombinációja. Zsombor a Musica Florens barokk zenekar alapítója és karmestere, emellett kétszeres magyar párbajtőr bajnok. 2015 májusában tett mestervizsgát az amszterdami zeneakadémián, most a bázeli és a müncheni zeneakadémia posztgraduális képzéseire készül. Testvére, a gyermekgyógyász Gergely szeret rendszerben gondolkodni, ezt keresi a zenei harmóniákban és az emberi test gyógyításában is. Imádja a barokk zenét, a koncerteken szívesen mesél az embereknek a zenei stílusokról és az adott korról. A Musica Florens több mint 60 koncertet adott külföldön, az USA-ban, Hollandiában és Svédországban is felléptek.

„Egy remek ötlet akkor válik valósággá, ha valaki elkezd igazán hinni benne. Öleljük magunkhoz a káoszt, ne féljünk attól, hogy nem illünk bele a hagyományos művészeti kategóriákba, inkább alkossunk új filmnyelvi szabályokat”- biztatott minket kreatív gondolkodásra Kőszegi Tamás, a Művészet kategória legösztönzőbb előadója. A fiatal rendező az egyetemi vizsgák előtti „fénymásolási pániktól” ihletve úgy döntött: minden korábbi szabályt felülírva fénymásoló géppel készít filmet. A fiatal rendező bebizonyította, hogy létezik élet az élőszereplős és animációs filmek korábban kiaknázatlan határvidékén. Tamás olyan egyedülálló filmnyelvet és művészi utat választott, amivel az egész közönséget lenyűgözte.

Kőpataki Katalin pszichológus és meseíró lett a Társadalmi Érték kategória leginspirálóbb előadója. Katalin segítségével betekintést nyerhettünk egy aktuális társadalmi probléma, a munkafüggőség működésébe, mely könnyen okozhat örömre való képtelenséget, álmatlanságot és depressziót. A testünk működését bemutató hanganyagból azt is megtudhattuk, milyen sokkhatást élünk át az intenzív stressz során.

Köszönjük az inspirációban gazdag előadásokat és minden korábbinál nagyobb sikereket kívánunk a tehetségeknek!

0 Tovább

TALENTn

blogavatar

A Tehetség lehetőség. Te miben vagy tehetséges? Mi segítünk, hogy valóra váltsd terveidet. Információk, tippek, történetek.

Utolsó kommentek