Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A jó mentor gyémánttá csiszolja a tehetségeket

Inspiráló előadások a TALENTn Tehetségfórumon.

tehetségfórum talentn rendezvény

Ha a tanítvány készen áll, megérkezik a mester is - tartja a régi mondás, melyre nagyszerű példákat láthattunk november 5-én csütörtökön a Várkert Bazárban rendezett TALENTn Tehetségfórumon. Lelkes előadásokon ismerhettük meg a fiatal tehetség ezer arcát, a színes bemutatkozásokból pedig az is kiderült, milyen úton ébredtek rá izgalmas képességeikre, hogyan jutottak el a sikerhez mentoraik segítségével.

A tehetség fejlődése megállíthatatlan, még akkor is, ha nehéz életkörülmények között kell kibontakoznia. Az alig látó Lengyel Zsófia válogatott paratriatlonista és újságíró, kitartásának köszönhetően két nyelvvizsgát szerzett (emellett iskolai előadásokon is népszerűsíti a társadalmi elfogadás szemléletét). Zsófia szeretné, ha a magyar társadalom minél elfogadóbbá válna, és egy kis segítséggel, odafigyeléssel, akadálymentesítéssel a maga környezetében mindenki megkönnyítené a látássérültek, kerekes székben élők és siketek életét.

A mozgássérült Tóth Károly példaadó elkötelezettsége is a tehetség diadala.  A kerekes székben ülő Károly saját színdarabja részleteivel mutatta be egy mozgássérült fiatal életét, majd megható szavakkal beszélt arról, mennyire fontos „az életben álmodni, önmagunkban hinni és tenni terveink megvalósításáért”. Károly saját színházával, a tánccal szeretné elősegíteni, hogy az emberek nyitottabbá váljanak a fogyatékkal élők felé.

Balogh Tamás, a Balogh Tamás Quartet alapítójának dinamikus előadásából kiderült, hogy a jazz minden könnyűzenei műfaj őse, különösen alkalmas az improvizációra. A fiatal zenész kérésére egy önkéntes jelentkező három hangot játszott a zongorán, amiből a kvartett élőben komponált improvizatív jazzprodukciót.

A tehetség megédesíti az életünket: Magyarné Fekete Veronika designcukrász szerint a tortakészítés a kreatív kibontakozás lehetősége. Lelkesedésének köszönhetően a szenvedélye lett a szakmája. Alice Csodaországban stílusú tortájával hobbicukrász kategóriában fődíjat nyert az Iparművészeti Múzeum Sütnicake Tortafesztiválján. Később a Tortadíszítés magazin főszerkesztője lett, ahonnan korábban új szakmája alapjait tanulta.

A tehetség kimunkálásában tapasztalt szakemberek segítették a fiatalokat. Valódi „gyémántcsiszoló” mentorok támogatták a fiatalok fejlődését. Többek között Bozsik Yvett táncművész, koreográfus, Heal Edina, a Google Magyarország ügyvezető igazgatója és Dr. Beck György, a Vodafone Magyarország Zrt. elnöke egyengette tanácsadóként a tálentumok útját a siker felé vezető úton. Zsédenyi Adrienn, a népszerű énekesnő a zenei tehetségek mentorálásában vett részt. Zséda megosztotta velünk zenei ars poeticáját: fontosnak érzi, hogy a dalaiban értékes történeteket meséljen el, ezekkel szebbé tegye mások mindennapjait. Az énekesnő sok ösztönző segítséget kapott tanáraitól zenei fejlődése során, ezt a számtalan segítséget szeretné viszonozni mentori munkájával.  

A rendezvény végén online szavazás keretében választották meg a négy kategória leginspirálóbb előadóit. Az Innováció kategória legjobbja, Jeney Ákos vizuális kommunikátor már 16 évesen világrádiót alapított, egyedül tervezte meg a rádió weboldalának arculatát és szerkesztett műsorokat. A Miskolci Egyetem műszaki menedzser hallgatója önálló startup céget tervez kreatív tervei megvalósítására, barátaival izgalmas játékokat készít iOS és Android platformokra. Nagy álma egy saját vállalkozás, mely Kelet-Magyarország nemzetközi szintű kreatív központjává válhat.

A Tudományos kategória leginspirálóbb előadásain Dr. Tóth-Vajna Gergely és Dr. Tóth Vajna-Zsombor példája a bizonyíték arra, hogy az orvosi feladatok mellett is megvalósítható a munka és a zene kreatív kombinációja. Zsombor a Musica Florens barokk zenekar alapítója és karmestere, emellett kétszeres magyar párbajtőr bajnok. 2015 májusában tett mestervizsgát az amszterdami zeneakadémián, most a bázeli és a müncheni zeneakadémia posztgraduális képzéseire készül. Testvére, a gyermekgyógyász Gergely szeret rendszerben gondolkodni, ezt keresi a zenei harmóniákban és az emberi test gyógyításában is. Imádja a barokk zenét, a koncerteken szívesen mesél az embereknek a zenei stílusokról és az adott korról. A Musica Florens több mint 60 koncertet adott külföldön, az USA-ban, Hollandiában és Svédországban is felléptek.

„Egy remek ötlet akkor válik valósággá, ha valaki elkezd igazán hinni benne. Öleljük magunkhoz a káoszt, ne féljünk attól, hogy nem illünk bele a hagyományos művészeti kategóriákba, inkább alkossunk új filmnyelvi szabályokat”- biztatott minket kreatív gondolkodásra Kőszegi Tamás, a Művészet kategória legösztönzőbb előadója. A fiatal rendező az egyetemi vizsgák előtti „fénymásolási pániktól” ihletve úgy döntött: minden korábbi szabályt felülírva fénymásoló géppel készít filmet. A fiatal rendező bebizonyította, hogy létezik élet az élőszereplős és animációs filmek korábban kiaknázatlan határvidékén. Tamás olyan egyedülálló filmnyelvet és művészi utat választott, amivel az egész közönséget lenyűgözte.

Kőpataki Katalin pszichológus és meseíró lett a Társadalmi Érték kategória leginspirálóbb előadója. Katalin segítségével betekintést nyerhettünk egy aktuális társadalmi probléma, a munkafüggőség működésébe, mely könnyen okozhat örömre való képtelenséget, álmatlanságot és depressziót. A testünk működését bemutató hanganyagból azt is megtudhattuk, milyen sokkhatást élünk át az intenzív stressz során.

Köszönjük az inspirációban gazdag előadásokat és minden korábbinál nagyobb sikereket kívánunk a tehetségeknek!

0 Tovább

Külföldieknek is átadni Budapest hangulatát

Budapest első kreatív utazás- és rendezvényszervező műhelye már egy évtizede rendez személyre szabott, rendhagyó túrákat és céges eseményeket a városban. A budapestUNDERGUIDE munkatársainak hitvallása az élményszolgáltatás. Magyar Vilma, a cég egyik alapítója szenvedélyesen és szívesen beszél arról, hogyan építették fel a semmiből, puszta lelkesedésből a vállalkozást, melynek neve mára sokak számára ismerősen cseng.

Milyen ötlet alapján indult a budapestUNDERGUIDE?

Tíz éve, 2005 májusában vágtunk bele. Együtt jártunk a Közgáz francia szakára Maróthy Judittal, a másik alapítóval. Hosszú órákat üldögéltünk a Platán presszóban, és azon gondolkodtunk, milyen jó lenne, ha az ide érkező külföldiek éreznék, értenék, látnák mindazt, amit a Budapesten élők. Ha beleszagolhatnának mindabba, amit mi lokális helyismerettel, kapcsolati tőkével felfedezünk a városban.

Mi volt nehéz a megvalósításban?

Külföldi példák akkoriban nem álltak előttünk ehhez az utazási formához, viszont egyfajta kultúrmissziónak tekintettük a projektet. A vállalkozói létnek sem volt megfelelő beágyazottsága itthon a 2000-es évek elején, így cégünkkel, projektünkkel az 1978-1980-as korosztály első „rendszerváltó” fiataljai közé tartoztunk. A vállalkozó szó még pejoratív csengésű volt, a szüleink inkább abban hittek, hogy ha francia szakosként végzünk, francia multinál fogunk karriert csinálni. Nem léteztek mentor programok sem. Éppen ezért eléggé „csináld magad” cég voltunk. Közgazdász diplomával a zsebünkben, de korántsem közgazdász szemlélettel fogtunk a cégalapításhoz.

Milyen tapasztalatok, élmények segítettek?

Külföldön is éltünk, sokat utaztunk, leginkább Európában. Tapasztalataink szerint sok helyen nem tudtak minket, magyarokat igazán beazonosítani. Szerettük volna, ha ők is értik és érzik mindazt, amitől Budapest más, mint a többi európai város, amitől megkülönböztethető Berlintől, Milánótól, vagy Prágától. Az is éreztük, hogy a helyi élmények megosztása mindenki számára vonzó lehet, ez valahogy benne volt a levegőben. Ma már az utazási trendek mind ebbe az irányba tartanak.

Mi változott az elmúlt tíz év alatt?

Változtak az utazási szokások, változott az utazási piac. A közösségi élet kikerült az internetre, fontos lett a share élménye. A couch surfing is hatással volt ránk, de még mielőtt elindult, mi már azt mondtuk a vendégeinknek, hogy nem hagyományos idegenvezető vár, hanem egy helyi, magyar, local hero, és alhatsz nála, mert van egy kanapéja.

Mitől egyedibb a budapestUNDERGUIDE, mint a hasonló profilú cégek?

Ha úgy adódik, romkocsmába viszünk kristálypoharas rendezvényt, vagy néptánc-tanítást szervezünk az utcára, mindezt európai színvonalon, persze a vendégek ritmusához, habitusához igazítva. Ez a személyre szabottság és kreativitás fontos az egyéni utazók és a hazai vagy külföldi cégek számára szervezett rendezvények esetében is.

Egy vállalkozás attól lesz egyedi, ha valami mást csinál, mint a többiek, vagy valamit jobban csinál, mint a konkurencia. Az is megkülönböztethet két céget egymástól, hogy milyen színvonalon kínálják a szolgáltatásaikat.

Számodra mi számít sikernek?

Nekem a siker elsősorban a vendég, az ügyfél elégedettségét jelenti, mivel a szolgáltató szektorban működünk. Ilyen attitűddel rendelkezünk mi, az alapítók is, és olyan emberekkel dolgozunk együtt, akik számára szintén a vendég az első. Amerikai mintára nálunk – bizonyos keretek között – az az alapelv, hogy mindig a vendégnek van igaza. A guide személyes élménnyel tölti meg a túrát, és az is rendben van, ha egy Budapest ízeit kóstoló tematikus városnézésen a vendég szecessziós épületet szeretne látni, mert akkor ennek megfelelően módosul az útvonal. A rendezvényeink, a céges élményeink is így alakulnak. Siker az is, hogy nagyon sokan keresnek bennünket, hallottak már rólunk, ismerik a nevünket és szeretnék megtapasztalni az „underguide-élményt”.

Személyes sikeremnek tekintem, hogy az elmúlt évben megtapasztaltam, hogyan léphetem át a saját határaimat, illetve az, hogy felfedezhettem, mennyi mindenre vagyok képes, amiről korábban nem is gondoltam volna. Tavaly pedig, igen megtisztelő módon, bekerültem az 50 tehetséges magyar fiatal pályázat jelöltjei közé.

Siker, hogy mindaz, amit tíz éve két lány együtt indított el, nyereséges, erős tőkéjű vállalkozássá nőtt, számokkal, létszámmal, forgalommal. De sikerként élem meg azt is, hogy a munkatársaim elhivatottak, magukénak érzik a céget, örömmel dolgoznak velünk, itt akarnak lenni.

Mit üzennél azoknak a fiataloknak, akik vállalkozni szeretnének, de nem mernek belevágni?

A vállalkozói lét is sokat változott az elmúlt évtizedekben. Ebben a hazai startup generációnak is szerepe van, például a Prezinek is köszönhető, hogy átalakul a vállalkozói közeg. Nem kellenek súlyos tízmilliók sem az induláshoz. Nekünk kezdetben alig volt pénzünk, tolmácsoltunk például a budapestUNDERGUIDE mellett. Nem csak a mi példánk állhat előttük, hanem az is, hogy Budapesten az elmúlt években szinte percenként nőtt ki egy-egy új vállalkozás. Ha valaki a Nagyvárad téren megáll egy kocsival és elkezd perecet árulni, ha az a perec olyan jó, akkor hamarosan sorok kígyóznak majd a kocsi előtt. Ez nem feltétlenül pénzkérdés.

A startup kultúra megmutatta, hogy jóval több a rendelkezésre álló pénz, mint az ötlet, és ha jó az ötlet, lesz majd rá támogató. Azt is látom, hogy a nehezebb körülmények közül való indulás sem feltétlenül akadálya az előre jutásnak. A tehetség mindig utat tör magának.

Fontos, hogy a saját életemben megtapasztalhattam, és példaként állíthatom a környezem számára, hogy ha valaki valamit szívvel, lélekkel, kitartóan csinál, akkor az meghozza az eredményt. A négy éves kisfiamnak is azt mondhatom, hogy a munka nem az, amit anyunak csinálnia kell, hanem az, amit anyu szeret. Ezért nagyon hálás vagyok a sorsnak.

0 Tovább

TALENTn

blogavatar

A Tehetség lehetőség. Te miben vagy tehetséges? Mi segítünk, hogy valóra váltsd terveidet. Információk, tippek, történetek.

Utolsó kommentek