A fiatalokból álló táncegyüttes egymás után zsebeli be az elismeréseket. Papp Gergely Bálint és Moussa Ahmed mondta el, mi a siker titka, és miért éppen a magyar néphagyományok mellett kötelezték el magukat.

Névjegy:
Moussa Ahmed, Papp Gergely Bálint és Papp Máté Bence 18 éve táncol a Gödöllő Táncegyüttesben. Hárman alkotják a Fricska Táncegyüttest.

A Fricska név játék: azt fejezi ki, hogy autentikus magyar néptáncot adnak elő modern köntösben. A magyar hagyományokat szeretnék divatossá és minél szélesebb körben népszerűvé tenni.

2014 szeptemberében váltak országszerte ismertté, amikor Guinness-rekordkísérletet hajtottak végre.
A három táncos egymást felváltva mindössze két perc alatt összesen 3937 leütést, illetve csapást ért el, ezzel ők a világ leggyorsabb néptáncosai. Michael Flatley rekordjában 35-ször koppintott 1 másodperc alatt. A Fricskában a legmagasabb számot, a másodpercenkénti 41 érvényes leütést Moussa Ahmed teljesítette. A világrekord kísérlet hitelesítését a Magyar Rekord Egyesület három tagja, köztük Sebestyén István elnök végezte.

Idén májusban a Britain’s Got Talent zsűrijét és közönségét nyűgözték le a tehetségkutató műsor előválogatásán. Augusztusban a IV. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon elnyerték a legjobb koreográfia díját.

- Mit tartotok eddigi legnagyobb sikereteknek?

- Amikor világrekordot állítottunk fel, sokan figyelni kezdtek ránk. Ennek a rekordkísérletnek részben az volt a célja, hogy a média figyelmét magunkra irányítsuk, és így azok is tudjanak rólunk, akikhez más formában nem jut el a néptánc.

Ezután kijutottunk Londonba a Britain’s Got Talent tehetségkutatóba, és erről megjelent egy videó, ami hárommillió megtekintést produkált a YouTube-on. Így még inkább reflektorfénybe kerültünk. E kettő hatásaként azt tapasztaltuk, hogy itt, Gödöllőn, és az ország más pontjain is sokan kezdtek el néptáncolni, és egyre több gyerek választja a néptáncot.

- Milyen volt a brit tehetségkutató műsor felvétele alatt a Dominion Theather színpadán állni?

- Szenzációs érzés volt az a pozitív visszajelzés, amit a London szívében található színházban kaptunk. Ez egy 1500 fős, impozáns és gyönyörű színház, lenyűgözött bennünket a profi szervezés, illetve az, hogy mindenki nagyon kedves volt, az egész show olajozottan működött. Óriási élmény. A videón nem látszik ugyan, de David Walliams megállította a felvételt, begombolta a zakóját, felállt a székből és személyesen lépett hozzánk gratulálni. Majd két méter magas, így szó szerint felnéztünk rá.

- Mennyi idő alatt és hogyan áll össze egy-egy műsorotok?

- Kiragadunk számunkra látványos elemeket a Kárpát-medence táncaiból és ezekből építjük fel a produkcióinkat. A Nemzeti Táncszínháztól a Békéscsabai Jókai Színházig számos helyen léptünk már fel. Utóbbiban az Orient című, nehezen meghatározható műfajú zenés-táncos színházi darabban szerepeltünk színészekkel és két zenekarral együtt. Hatalmas kihívás volt, mivel a 2-3 órás előadásban komoly szerepet vállaltunk.

Az a produkció, amit Londonba vittünk, 2-3 évig érlelődött. Miután kialakítjuk a koreográfiát – ez rendszerint két-három hónapot vesz igénybe-, érni hagyjuk, tartalmilag csiszoljuk, és folyamatosan húzunk belőle. Rövidebb műsoraink és egy órás, egész estés produkcióink is vannak.

- Akadnak nehézségeitek, ha érvényesülni szeretnétek?

- Nehézségekről nem nagyon beszélhetünk. Azonban a titok nyitja az, hogy rengeteget kell gyakorolni. A tehetségkutatókban (itthon és külföldön egyaránt) és a televíziós műsorokban meglehetősen színes a fellépők palettája, sok tehetséges magyar előadót láthatunk. Például a Britain’s Got Talent előző évadát a magyar Attraction árnyékszínház nyerte meg; szenzációs teljesítményt nyújtva.

Úgy gondoljuk, fontos, hogy milyen mértékben kötelezi el magát az ember a színvonalas, kiváló produkciók mellett. Ez határozza majd meg, hogy mit ér el pályája során. Emellett sokat számít az szakmai alázat. Nem csak itthon gyűjtünk inspirációt, hanem kijárunk Erdélybe is táncokat tanulni, hogy – saját szavunk járásával mondva – „anyanyelvi szinten” sajátítsuk el az adatközlőktől azokat a táncokat, amelyeket egyébként archív filmeken láthatnánk.

Az is fontos, hogy mindenki megpróbáljon tisztába lenni a saját képességeivel. Tudnia kell, miben jó, milyen stílus testhez álló számára és miben kell erősíteni magát. Mi is próbálunk fejlődni. Ha sikert aratunk egy produkcióval, azután nem szabad ebbe a sikerbe beleülni, hanem újabb kihívásokat kell keresnünk.

A Canale 5 olasz tévécsatorna meghívására részt vettünk az általuk szervezett tehetségkutatón október 17-én, erről felvétel is készült. Kifejezetten azt kérték, hogy a Londonban előadott produkcióval szerepeljünk. Ráadásul a Hungary’s Got Talentbe is hívtak bennünket.

Itthon két nagyobb fellépésünk is lesz idén, mindkettő a Művészetek Palotájában. Az egyik november 6-án Goran Bregovic koncertjén – ő maga kért fel bennünket arra, hogy szerepeljünk az előadáson. A másik a december 5-i Kortárs Néptánc Antológia című produkció lesz. Roppant fontos állomás ez a Fricska életében.

- Miért éppen a magyar néptáncot választottátok?

- Mert rengeteg erő és dinamika rejlik benne, nekünk pedig az a célunk, hogy ezt a generációnknak megmutassuk, ezt érzékeltessük számukra az előadásainkkal. Bár magyar néptáncosok vagyunk, modern táncelemekkel is dolgozunk. Az autentikus magyar néptánctól próbálunk valamennyire elrugaszkodni.

Nagy hatással volt ránk Michael Flatley, és az, ahogyan az ír néptáncot világhírűvé tette. Példaértékű a karrierje, minden táncos - különösen néptáncos - számára minta lehet. Az övéhez hasonló utat szeretnénk bejárni. Mi a magyar táncokat szeretnénk világhírűvé tenni, minél több emberhez eljuttatni.