Gutai Mátyás hosszú éveken át tervezte az épületet, amelynek érdekessége, hogy gyakorlatilag építőanyagként használja fel a vizet.

A víz tökéletes megoldás arra, hogy kellemes hőmérsékleten tartsa egy ház falait – ez az egyik vezérelve Gutai Mátyás építészmérnöknek. Cége, az Allwater mottója is ez: „A mi tégláink vízcseppek”. A fiatalember olyan hibrid épületet tervezett, amely mintegy építőanyagként használja a vizet. Folyadékpanel-rendszerében a szilárd elemekből álló falak belül üregesek, ezeket az üregeket pedig vízzel töltik meg. A ház falainak, mennyezetének és padlójának belső és külső rétege, valamint az üvegfelületek között is több centiméter vastagságban áramlik a víz.

Bár már korábban elkészült a tervekkel, 2014. augusztus 8-án vált a közönség előtt is ismertté Gutai Mátyás szabadalma. Ekkor mutatták be Kecskeméten a kiállítási darabot, a japán teaház méretű paviliont. Az Európai Uniós támogatással, a Tokiói Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem segítségével készült prototípus minden megoldást felvonultat az üvegsaroktól az üvegfalon át az üvegtetőig. Üvegfalai és nem átlátszó falai a bennük áramló víz révén fűtő- és hűtőtestként is funkcionálnak. Kialakításának köszönhetően e felületek a nap energiáját is képesek hasznosítani.

Gutai Mátyás 1980-ban született. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatója volt, amikor egy modern japán építészetről szóló szakkönyv annyira magával ragadta, hogy elhatározta: mindenképpen kijut a szigetországba. 2005-től japán állami ösztöndíjjal (MEXT) a Tokiói Egyetemen tanulhatott; 2010-ben fejezte be PhD tanulmányait, jelenleg a kínai Feng Chia Egyetem Építészeti Karának egyik tanára.

Tanulmányai alatt kristályosodott ki a vízház ötlete. Éveken át fejlesztette, míg a megvalósításra sor kerülhetett. A Tokiói Egyetem laborja, ahol dolgozni kezdett, elsősorban a fenntarthatósággal foglalkozott, így a hallgatók számára is ezt a témát tették kötelezővé. Természetesen a vízház is a fenntarthatóság szempontjai szerint készült.

 Az Allwater projektmenedzsere Gutai Mátyás volt gimnáziumi osztálytársa, jó barátja, Berényi Milán. A pályázatokért és a pénzügyekért felel.

Miért éppen a vizet választotta "építőanyagként" Gutai Mátyás? Mert az egész Földön rendelkezésre áll, nagy hőtároló képességgel rendelkezik, ráadásul átlátszó, esztétikus anyag. Mint azt egy interjúban elmondta, a vízház azon a felismerésen alapszik, hogy a magukra hagyott folyadéktömegek a hőmérsékleti különbségeket hatékonyan kiegyenlítik egymás között akár egy épület léptékében is. Ezt az energetikai modellt már a PhD-tanulmányai alatt elkészítette, és később a szabadalmába építette.

A vízháznak több előnye is van a hagyományos épületekkel szemben. Az első, hogy ez eddigi számítások szerint legalább 20 százalékos energia-megtakarítás érhető el ezzel az építészeti megoldással. További szempont, hogy a technológia segítségével nagyobb üvegfelületeket lehet kialakítani egy-egy épületen úgy, hogy nem lesz hőveszteség. A panelek pedig könnyen szállíthatók, mivel más építőanyagokhoz képest jóval kisebb a súlyuk a vízzel való feltöltés előtt. A negyedik előny, hogy viszonylag egyszerű összeszerelni a vízházat.

De talán a legnagyobb pozitívum, legalábbis Gutai Mátyás szerint, hogy ez a rendszer magas komfortérzetet biztosít az épületben tartózkodók számára. Miért? Mert a ház összes felülete azonos hőmérsékletű. És az sem utolsó szempont, hogy a zárt rendszerben keringetett víz nem válik szennyezetté, így nem károsítja a környezetet, a szilárd részek újrahasznosíthatók.

Az Allwater vízháza iránt többen is érdeklődnek, gyártói és befektetői oldalról is. Jelenleg a termék egy szegmensére koncentrálnak, a vízzel töltött üvegfelületek fejlesztésén dolgoznak, mivel úgy tűnik, ebbe az irányba tudnak előre lépni.