Részben közösségi finanszírozással zajlik a Useeme mozgásérzékelős irányjelző fejlesztése. A magyar találmány elsősorban a kanyarodást segíti, biztonságosabbá téve a kerékpározást.

 Aki rendszeresen biciklizik, gyakran érzi magát kiszolgáltatottnak, védtelennek. Sok olyan helyzet adódik a közlekedés során, amelyet előre nem láthatunk, ezek között akadnak kifejezetten veszélyes szituációk is. Kerékpárral elsősorban a sávváltás és a kanyarodás bizonyulhat kockázatosnak. A karjelzések nem mindig látszanak megfelelően - különösen rossz időben, szürkületkor, illetve az esti órákban. Ezt a gondot orvosolná a Useeme Bicycle Turn Signals.

 A termék feltalálója, Nyirádi László, aki maga is kerékpáros, szerette volna, ha a kislánya biztonságosabb módon közlekedhet. Olyan eszközön kezdett dolgozni, amelynek segítségével a bicikliseket jóval könnyebb észrevenni az utakon, a lehetséges balesetek nagy részét pedig meg lehet előzni. Több éven át tartott a fejlesztés, mire megszületett a Useeme jelenlegi változata.

 Hogyan működik? Csuklónkra egy-egy karpántot kell tenni. A Useeme speciális rugalmas műanyagból készül, amely mindig visszanyeri az eredeti formáját, így nincsen szükség kényelmetlen csatokra vagy kapcsokra a rögzítéshez. A karpántokban mozgásérzékelőt helyeztek el, amelyet egy mikrokontrollerhez kapcsoltak. A mikrokontroller az érzékelőből származó adatokat folyamatosan értékeli. Így gyakorlatilag felismeri a mozdulatainkat irányváltoztatáskor.

A karpántba beépített LED-eket a mikrokontroller a mozgásunknak megfelelően automatikusan be- és kikapcsolja: kanyarodáskor és sávváltáskor fel-fel villannak. Ezt a fényjelzést minden irányból jól lehet látni, ráadásul hasonló a motorok és a gépkocsik sárga, villogó fényéhez.

 A Useeme működés közben:

Mint az a Useeme honlapján megjelent hivatalos közleményben is szerepel, a fejlesztés jelenleg még zajlik, két mérnök dolgozik a mikrokontroller programozásán. A munkát részben a közösségi finanszírozásnak köszönhetik, 2014-ben ugyanis az Indiegogo kampány során a támogatók összesen 3000 euróval járultak hozzá a sikerhez.

Itthon és külföldön is népszerűvé váltak a különböző közösségi finanszírozással foglalkozó oldalak. Az üzleti célú adományozás 2008-as világgazdasági válság, a pénzügyi és különösen a bankszektor nehézségei, a területen bevezetett szigorítások után vált egyre meghatározó alternatív finanszírozási formává. A hagyományos formákkal szemben egyik előnyük az, hogy például szélesebb réteg számára hozzáférhető a kezdőtőke, nem kell banki kölcsönhöz folyamodni. Ráadásul, aki az adományt kapja, nem függ egyetlen nagyobb támogatótól, hiszen sokszor néhány eurós, néhány dolláros, névtelenül adott összegekből jön össze a több ezres adomány.

A Useeme kampányfilmje a közösségi finanszírozáshoz: